Парламентът създаде анкетна комисия за трагедията с български деца в река Лим

Парламентът реши да създаде временна анкетна комисия за трагедията с катастрофата в река Лим, при която загинаха 12 деца от Свищов. Предложението за създаването на анкетна комисия за катастрофата в Сърбия и Черна гора в началото на април е на депутатите Бойко Великов от Коалиция "За България" и Димитър Абаджиев от ОДС и беше подкрепена от почти всички депутати в залата.

Съставът на комисията ще бъде гласуван в петък.

Вчера родителите на загиналите деца поискаха от председателя на парламента Огнян Герджиков да се създаде такава комисия. Герджиков коментира, че не вижда с какво работата на комисията би могла да помогне за разследването на трагедията, което се извършва, но ако родителите смятат, че ще има полза, той не би се противопоставил.

Днес пред депутатите Бойко Великов заяви, че държавните институции са длъжници на родителите на загиналите деца и на обществото. Според него, комисията трябва да проучи законодателството и нормативната уредба за регламентирането, подготовката и организацията на ученическите екскурзии. Депутатите ще имат за задача да установят пропуските в законодателството и да направят предложения за тяхното поправяне. Освен това комисията може да окаже съдействие при събирането на данните, свързани с катастрофата в река Лим, за да се изясни цялата истина за трагедията.

Споделяне

Още от България