Парламентът създаде комисия "Магнитски", Божков държи да бъде изслушан

Укриващият се в Дубай бизнесмен твърди, че НС е сътворило "опасен прецедент"

Васил Божков

Парламентарна комисия ще разследва действията и бездействията на българските власти по темата със санкциите, наложени от САЩ, по глобалния закон "Магнитски". Това реши парламентът в сряда, одобрявайки предложение на "Демократична България" (ДБ).

Комисията ще се оглавява от Надежда Йорданова от ДБ. За председател имаше още две предложения – Даниел Митов от ГЕРБ и Хамид Хамид от ДПС. Кандидатурите им бяха отхвърлени и те остават като редови членове.

Създаването на комисията идва, след като преди изборите американското финансово министерство обяви, че налага санкции заради участие в корупция на няколко души – бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, хазартния бос Васил Божков, бившия зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, някогашния зам.-министър на икономиката Александър Манолев, както и ръководителите на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов.

До преди санкциите държавата не бе предприела никакви разследващи действия само спрямо Пеевски и Желязков. Принудени от действията на САЩ, от прокуратурата обявиха, че започват проверки срещу двамата. След това бе пуснато съобщение, че Пеевски е дал обяснения.

Часове след гласуването на комисията избягалият в Дубай хазартен бос Васил Божков призова през Фейсбук да бъде изслушан от депутатите.

"Като пряко засегнат от "Магнитски", държа да се явя пред тази комисия. Стига да намерят смелост да ме изслушат. Ако не намерят - ясно е на кого служат", пише бизнесменът в пост в социалната мрежа. Той не уточнява дали смята да се яви лично. Последно Божков твърдеше, че ще се върне в България около изборите, но това не се случи.

Според бизнесмена парламентът е "сътворил опасен прецедент" със създаването на анкетната комисия, защото така българската държава се подчинява на чуждо законодателство.

"Беше създадена комисия, която да провери дали се изпълняват законите на чужда държава в България. Без да се интересува, че са нарушени конституционните права на хиляди български граждани. България е правова държава, член на Европейския съюз, със собствени закони, които българските граждани са длъжни да спазват", обяснява още в социалната мрежа Божков.

Споделяне

Още по темата

Още от България