Парламентът създаде комисия за скандала "НДК"

Сн. БГНЕС

Временна анкетна комисия със срок на работа един месец ще провери всички факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Такова предложение гласува в четвъртък Народното събрание по предложение на БСП след скандала с уволнението и последващото възстановяване на работа на директора на двореца на културата Мирослав Боршош.

Комисията ще бъде съставена на пропорционален принцип според парламентарното представителство на партиите. Тя ще има общо 19 членове в съотношение: ГЕРБ – 8, “БСП за България” – 6, “Обединени патриоти”- 2, ДПС – 2, “Воля” – 1.

"Ръководителят на НДК Мирослав Боршош заявява, че отказва да подписва обществени поръчки под натиск на ръба на закона и против правилата. В пленарната зала трябва да стане ясно кой е оказвал този натиск", каза заместник-председателят на БСП в парламента Жельо Бойчев в мотивите си за създаване на комисията.

"Министърът по председателството Лиляна Павлова, която довчера беше и принципал, твърди, че НДК се управлява лошо, липсва дисциплина, не се спазват сроковете. Въпросът е кой от двамата лъже и заблуждава обществото", каза още Бойчев. Според него всички тези обстоятелства могат да доведат до застрашаване на провеждането на българското председателство. "Има реален шанс да се изложим пред чужденците, както се казва", смята Бойчев.

По думите на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов колкото по-рано започне да работи временната комисия за НДК, толкова по-рано ще отпаднат всички съмнения. Той съобщи, че формацията му ще подкрепи създаването на комисията и направи паралел с отказа на социалистите в сряда да подкрепят създаването на комисия, която да се занимае с поръчката на шведските самолети “Гриппен”.

“Нашето политическо решение е да приемем вашето предложение, защото вчерашните твърдения, че ГЕРБ няма да подкрепи създаването на временна комисия и всичко това, което се изнесе в публичното пространство по председателството и по ремонтните дейности в НДК, са вашата възможност да създадете фалшиви новини”, каза Цветанов.

По думите му за ГЕРБ водещ принцип е прозрачността. “Има междинен одитен доклад, който е на независими орган. Министър Лиляна Павлова се е съобразила с него и е направила съответния доклад, който е представила на министър-председателя Бойко Борисов”, коментира Цветанов.

“Къде видяхте фалшивата новина? В това, че прокуратурата разследва и има досъдебно производство? В това, че Лиляна Павлова желае да уволни г-н Боршош за некомпетентност или за това, че той заяви, че върху него е оказван натиск да подписва обществени поръчки? Къде намесихте БСП тук?”, репликира го Драгомир Стойнев.

По думите на Цветанов твърдението на левицата, че ГЕРБ няма политическата воля да се бори с корупцията, е фалшива новина.

Павел Шопов от "Обединените патриоти" се пошегува с членовете на БСП, които били разочаровани, че от ГЕРБ се съгласиха за създаването на комисия. "Наострени, инструктирани, наточени и изведнъж ние, управляващите приемаме това предложение", каза Шопов. Той "предложи" да се направи комисия за Бузлуджа. "Кой докара Бузлуджа до това състояние? Какви са перспективите пред Бузлуджа? Всичко това трябва да се обсъди много сериозно", каза Шопов.

След вял дебат със 187 гласа "за" бе утвърден съставът на комисията, която ще действа за срок от 1 месец.

Неин председател ще бъде народният представител от ГЕРБ Диана Йорданова. Членове на комисията от ГЕРБ ще бъдат Снежана Дукова, Диана Саватева, Младен Шишков, Петя Аврамова, Георги Динев, Дилян Димитров и Тома Биков; от БСП - Атанас Костадинов, Румен Гечев, Жельо Бойчев, Никола Динков, Любомир Бонев и Димитър Георгиев; от "Обединени патриоти" - Йордан Апостолов и Маргарита Николова; от ДПС - Велислава Кръстева и Адлен Шевкет; от "Воля" - Дора Христова.

Скандалът с НДК се разрази в последните два дни. Той апочна с уволнението на Мирослав Боршош от директорския пост. Ресорният министър за европредседателството Лиляна Павлова го обвини, че дружеството работи без изискуемите по закон правила за обявяване на обществени поръчки. По думите ѝ през 2015 и 2016 година дворецът няма финансови отчети, за първата година загубите на дружеството са над 3 млн лева, а следващата скачат до 9 млн лева. Отново по думите на Павлова външна одиторска фирма е открила редица нарушения при сключването на договори от страна на НДК.

През социалната мрежа Фейсбук пък Боршош обяви, че отказва да подписва обществени поръчки, протворечащи на закона.

Ден по-късно той бе върнат на работа от премиера Борисов, а НДК премина от управлението на Лиляна Павлова под шапката на Министерството на културата.

Борислав Велков, който бе назначен за ден на поста, пък обвини Боршош публично в разхищение на публични средства и в манипулиране на поръчки.

Министър-председателят Бойко Борисов не обясни с нищо хаотичните действия на властта и взаимните обвинения на Павлова и Боршош. Наред с това и двамата запазиха постовете си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?