Парламентът създаде временна комисия за имунитета на Сидеров

Парламентът създаде временна комисия за имунитета на Сидеров

Парламентарната група на “Атака” опита в четвъртък безуспешно всевъзможни процедурни хватки, за да предотврати създаването на временна комисия по искането на главния прокурор Борис Велчев за свалянето на имунитета на лидера на коалиция “Атака” Волен Сидеров. Сидеров е обвинен в лъжесвидетелстване и подбуждане към лъжесвидетелстване във връзка с инцидента на автомагистрала “Тракия”. Тогава шофьорът на Сидеров Любомир Бакърджиев преби 22-годишния Явор Доков, защото засякъл с колата си колата на Сидеров.

Първоначално зам.-председателят на групата Павел Шопов поиска поименна проверка на кворума, членовете на “Атака” обаче не успяха своевременно да решат как да постъпят и не напуснаха пленарната зала достатъчно рано, за да няма необходимото мнозинство народни представители и заседанието да бъде прекратено. И така кворумът беше 121 души, колкото е и необходимият минимум за продължаване на парламентарното заседание.

След това Димитър Стоянов от “Атака” изреди процедурните пропуски в искането на главния прокурор, сред които и факта, че депутатите още не са променили правилника си, така че в него все още е записано, че главният прокурор може да иска сваляне на имунитета само за тежко престъпление, а не както е според промените в конституцията и за леките.

Главният прокурор трябва да си направи труда да си оправи документите и тогава да иска имунитета на Сидеров, обясни Димитър Стоянов.

Неговата правна лекция предизвика членът на ДСБ ген. Атанас Атанасов да отбележи, че от изказването му личи, че все още не се е явявал на изпит по наказателно право и му пожела успех. Това обаче са процедурни хватки, заяви още Атанас Атанасов и, по думите му, те не подхождат на парламентарната група на “Атака”, която твърди, че е против имунитета.

“Тук не е мястото да се обсъжда този въпрос. Защо този човек, който не се смята за виновен, не подаде декларация за отказ от имунитет, както направиха всички останали, и да се изправи пред правосъдието”, заяви Атанас Атанасов, който преди месец по искане на главния прокурор сам се отказа от своя имунитет.

За отказ от имунитета призова и Стоян Проданов от Коалиция за България, който също е в списъка от осем народни представители, на които Борис Велчев поиска имунитетите за продължаване на дела и разследвания срещу тях.

“Волен Сидеров дори не уважи Народното събрание, дали е виновен, може да каже само съдът с всичките му инстанции”, аргументира се Проданов.

Депутатите и от ДСБ, и от Коалиция за България обвиниха Сидеров, че е страхливец, след като се налага да се губи парламентарно време, за да се създава комисия, която да проверява и да се изказва по искането на главния прокурор за свалянето на имунитета му.

“Искането на главния прокурор е неперфектно, и не съществува в правния мир, затова и Волен Сидеров не може да си подаде оставката”, заяви Димитър Стоянов.

Екатерина Михайлова, зам.-председател на ДСБ, обвини “Атака”, че се опитва да направи политически щит около своя лидер и ако той поиска да му свалят имунитета в момента ще спечели, но той не го прави и това е явно за всички, които слушат, заяви още Михайлова.

Тя заяви, че е изненадана от две неща – че Волен Сидеров не присъства в пленарната зала, и че не е поискал свалянето на собствения си имунитет.

“Вас се опитват да ви употребят, чудя се защо влязохте в тази роля и ми е жал за вас”, каза още Екатерина Михайлова.

По време на дискусиите в пленарната зала ДСБ преповториха принципната си позиция против имунитетите и не участваха в гласуването за създаване на комисия. От представители на парламентарната група обаче беше категорично заявено, че те ще подкрепят решението на комисията за свалянето на имунитета.

Народните представители решиха, че временната комисия ще има мандат един месец и ще бъде деветчленна, а за неин председател беше избрана Надка Балева от Коалиция за България.

Преди това от “Атака” предложиха председател да бъде Елеонора Николова от ОДС. Член на “Атака” във временната комисия е Димитър Стоянов.  

Споделяне

Още от България