Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Парламентът създава клонинг на сегашния Висш съдебен съвет

Договорените квоти са ГЕРБ – 4, БСП – 3, ДПС – 2, ОП – 2, а "Воля" остава без човек в съвета

4 коментара
Парламентът създава клонинг на сегашния Висш съдебен съвет

ГЕРБ и ДПС оповестиха в петък кандидатите си за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), като от профилите им прозира опит да се възпроизведе статуквото в кадровия орган на съдебната власт. По неофициална информация на Mediapool разговорите за "квотното" разпределение между партиите на 11-те членове на ВСС, излъчвани от парламента, на този етап са финализирани и както обикновено, пазарлъкът остана добре прикрит от обществото.

Първоначалните планове на управляващите бяха ГЕРБ да излъчи четирима членове на ВСС; БСП, ДПС и "Обединени патриоти" (ОП) по двама, а "Воля" – един. Тъй като обаче за прокарването на всяка кандидатура е необходимо е квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители, втората по мощ парламентарна сила БСП е успяла да постигне увеличение на "квотата" си и ще излъчи трима членове на ВСС. Така най-малката парламентарна група – "Воля", от чиито 12 гласа зависи най-малко, ще се окаже без нито една бройка, докато ДПС и ОП запазват по две.

"Изборът зависи от нас, ОП, ДПС и БСП", коментират неофициално от ГЕРБ.

Народното събрание ще излъчи 11 членове на ВСС - шестима в съдийската колегия на съвета и петима - в прокурорската. Останалите 11 членове на ВСС се избират пряко от магистратите на отделни общи събрания (шестима в съдийската и петима в прокурорската колегия), а трима от членовете на ВСС са такива по право – главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища.

Както става ясно, че парламентарните партии вече са се спазарили и за разпределението на кандидатите си в двете колегии на ВСС.

В съдийската колегия ГЕРБ ще участва с двама членове, БСП също с двама, а ДПС и ОП ще имат по един. В прокурорската колегия ГЕРБ ще има двама членове, а по един вземат БСП, ДПС и "Обединени патриоти".

Номинираните от ГЕРБ членове на ВСС са двама върховни съдии и двама прокурори. ДПС също обяви своите две кандидатури – на спряган за близък до партията столичен съдия и на следователка, издигнала се миналата година до шефска позиция от главния прокурор Сотир Цацаров.

Двете партии оповестиха кандидатите си по-малко от седмица преди изтичането на крайния срок за предложения - 21 юни.

Като се имат предвид системните тежки критики на Брюксел към ВСС и проблемите в българското правосъдие, изборът на нов състав на съдебния съвет е ключово събитие, което ще предопредели в голяма степен посоката и скоростта на очакваните от обществото и ЕС реформи.

Подходът на партиите при излъчването на кандидати показва, че целта им не е да предизвикат промени, а да съхранят стакуквото, маскирано под благовидните формални квалификации за "професионалисти от системата".

Имената

За съдийската колегия ГЕРБ издига заместник-председателя на Върховния административен съд и вече веднъж член на съвета Боян Магдалинчев. Той е много близък до шефа на ВАС Георги Колев, който е един от двата властови фактора в сегашния ВСС, наред със Сотир Цацаров. Другият издигнат съдия от ГЕРБ е Вероника Имова от Върховния касационен съд.

За прокурорската колегия ГЕРБ предлага Гергана Мутафова – ръководител на районната прокуратура в Пловдив. Тя бе сред 12-те кандидати, издигнати от професионалната колегия на прокурорите, но се размина за малко с избора. Другата номинация на ГЕРБ за прокурорската колегия е Калина Чапкънова, административен ръководител на окръжната прокуратура в Бургас.

ДПС осветява като свой довереник столичния съдия Стефан Гроздев. Другата кандидатура на партията е на близката до Цацаров следователка Пламена Апостолова.

Очаква се БСП да внесе своите номинации в понеделник или вторник. Засега неофициалната информация е, че социалистите ще номинират съдия Драгомир Кояджиков и съдия Мариана Дойчинова. Избраниците на БСП за прокурорската колегия вероятно ще са Светлана Бошнакова от Върховната касационна прокуратура и Маринела Панкова от Върховната административна прокуратура.

Преди два дни депутатът от гражданска квота на ГЕРБ Георги Марков номинира за член на ВСС юриста Мирослав Джеров, син на известния бивш депутат от СДС Александър Джеров. По неофициална информация Марков не е съгласувал кандидатурата на Джеров и е твърде вероятно той да остане извън съвета, тъй като няма да получи необходимата подкрепа.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък номинира варненския прокурор Владислав Томов.

С какво са известни кандидатите

Боян Магдалинчев е може би най-известният магистрат сред номинираните от ГЕРБ. Той е зам.-председател на Върховния административен съд от 2012 г. и бе предложен за поста от председателя на съда Георги Колев, след като съдия Венета Марковска напусна системата. Магдалинчев се забърка в скандал миналата година при разпределянето на делото за уволнението на следовател Петър Петров – Пепи Еврото. Тогава медиите разбраха, че Магдалинчев е определил съдебния състав в нарушение на вътрешните правила на ВАС. Като председател на Втора колегия във ВАС той пряко отговаря за случайното разпределение на делата.

Когато избухна скандалът с делото на Пепи Еврото, съдия Диана Добрева обясни, че Магдалинчев умишлено не включва в съставите по важните дела съдии, които намира за неудобни. Тя каза, че така е станало с дело на "Юлен", с делото "Ситнилски" и с делото на Пепи Еврото. Магдалинчев бе хванат в нарушение само за последния случай и се размина без наказание.

Номинираната от ГЕРБ Вероника Имова е наказателен съдия. В края на миналата година тя бе избрана за член на Комисията по атестирането и конкурсите във Висшия съдебен съвет. След последните промени в Закона за съдебната власт тази комисия вече се попълва от действащи съдии, а не от членове на ВСС. Доверие на Имова за тази задача бе гласувано от ВСС, а преди това и от Пленума на Върховния касационен съд.

Гергана Мутафова не успя да събере достатъчно подкрепа сред колегите си от прокурорската гилдия, за да стане член на ВСС, но вероятно ще успее да влезе в съвета от квотата на парламента, след като е издигната от ГЕРБ. Неофициално е известно, че тя се ползва с доверието на главния прокурор Сотир Цацаров. В хода на кампанията за избор на членове на ВСС от прокурорска квота Мутафова излезе с отявлено реформаторска концепция. Тя предложи въвеждане на санкции за прокурорите, ако съдът произнесе оправдателна присъда по зле изготвен обвинителен акт. Мутафова не спестява констатациите за "изключително високите нива на корупция" по върховете на властта. Пловдивската прокурорка предлага прекратяване на противоречивата кадрова и дисциплинарна практика на ВСС чрез създаване на унифицирани правила.

Прокурор Калина Чапкънова (номинирана от ГЕРБ) на свой ред нашумя в публичното пространство, след като дълго време бе наблюдаващ прокурор по делото за атентата в Сарафово. После бе наблюдаващ прокурор по делото за престрелката в Слънчев бряг, където бе ранен Митьо Очите, а един от гардовете му бе убит.

ДПС предлага за член на ВСС заместник-председателя на Софийския апелативен съд (САС) Стефан Гроздев, за който отдавна се говори, че е близък до тази партия. Съдия Гроздев е председател на Търговската колегия в САС. В продължение на две години и два месеца Гроздев бе временен ръководител на апелативния съд след отстраняването на Веселин Пенгезов. През това време се проваляше всеки опит на ВСС да избере постоянен шеф. Една от версиите бе, че протакането е умишлено, за да може "човекът на ДПС" да ръководи съдилището, докато ВСС намери друга "подходяща" кандидатура.

Издигнатата от ДПС следователка Пламена Апостолова също е близка до главния прокурор Сотир Цацаров. Най-известното дело, по което тя е работила, е за източването на "Топлофикация-София". През юли миналата година Апостолова бе назначена за шеф на следствения отдел на Софийския градски съд (СГС) на мястото на Иван Иванов. Рокадата бе предприета след скандала със следователя бунтар Бойко Атанасов, който обяви, че в следствения отдел има "шпицкоманда" от следователи под пълния контрол на главния прокурор Сотир Цацаров. Иван Иванов не успя да овладее добре този случай и с половин уста призна за намесата на високопоставени прокурори в работата на следователите. Сега Апостолова е промотирана за член на ВСС.

Светлана Бошнакова е прокурор от Върховната касационна прокуратурата и предпочитана от БСП за ключови позиции в съдебната власт. Преди шест години тя бе избрана за съдебен инспектор, след като бе издигната от БСП. След края на мандата ѝ през 2016 година тя се върна на работата в прокуратурата.

Съдия Марина Дойчинова – другата очаквана номинация на БСП - беше кандидат за член на ВСС през 2011 година от квотата на съдиите, но не ѝ стигнаха няколко гласа, за да бъде избрана. Тя е съдия във Върховния административен съд и е съпруга на адвокат Бойко Дойчинов.

Съдия Драгомир Кояджиков работи в Специализирания апелативен съд. Името му бе замесено в скандал с незаконно формирането на съдебния състав по мярката за отклонение на кмета на Галиче Ценко Чоков, но вината бе поета от ръководството на съда.

Номинираният от Марешки варненски прокурор Владислав Томов завършва право в ЮЗУ-Благоевград, работи като юрисконсулт в НЕК, а през 2001 г. е назначен за прокурор в Районна прокуратура-Варна, където се води по щат и до днес. От 2009 до 2012 г. е командирован в Окръжна прокуратура - Варна. Любопитен момент е, че Марешки е подсъдим по обвинение, разследвано и поддържано именно в структурата, в която номинираният работи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. [email protected]
  #4
 2. trezwomislesht
  #3
 3. Пеперлиев
  #2
 4. [email protected]
  #1

  Ейййййй,абе как не дадоха на Л.Па.ов и агн.главички да изберат кои да са съдиите във ВСС.Защото виждам че не са доволни от изборите нито от НС,нито от съдиите и прокурорите.За всички без изключение казаха че са на някой човек. Не че съм очаквал че,ще кажат нещо различно!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.