Парламентът се готви да гласува декларация за US-военни бази у нас

Очаква се в петък парламентът да обсъди декларация за възможността да бъдат разположени американски бази в България. Това съобщи зам. председателят на ПС на ОДС Димитър Абаджиев след консултации между представители на всички парламентарни групи за изготвяне на документа. В същото време лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че според посолството на САЩ у нас нямало нужда от прибързани действия на правителството и парламента по този въпрос.

Ще внесем обща проектодекларация от всички политически сили, изразяваща принципна подкрепа на започналия процес на преразглеждане на разположените бази на САЩ, разясни Абаджиев.

Заместник-председателят на парламента Юнал Лютфи /ДПС/, който също участва в консултациите, каза, че на този етап е необходима декларация, тъй като все още не са започнали конкретни преговори.

По-рано днес лидерът на БСП Сергей Станишив заяви, че БСП е съгласна като цяло с текста на проектодекларацията, предложен от НДСВ.

Въпросът е дали декларацията се прави, за да се покаже сериозно отношение от НС по проблема, или за да се печелят политически дивиденти от мнозинството пред САЩ като стратегически партньор и във вътрешнополитически план. За БСП обаче е неприемливо, ако се търси конюнктурно действие, посочи Станишев.

БСП не би могла да възрази България да води консултации със САЩ за ново позициониране на войските им, каза днес на пресконференция лидерът на БСП.

По думите на Станишев това произтича от няколко ключови съображения, сред които увеличаване на националната сигурност на страната и отговорностите на България като бъдещ член на Алианса.

На срещата на БСП с американския посланик Джеймс Пардю в понеделник станало ясно, че не става дума за разполагане на традиционните мащабни бази като тези в Германия - с голяма инфраструктура и много военни служители, а за значително по-стеснено присъствие, което се концентрира най-вече върху възможността на ротационен принцип, с временно присъствие, да се правят обучения на войски на САЩ, а също и да се разполагат складове, които да се използват при нужда и при военни операции, каза Станишев.

Това са двете основни форми, които биха могли да бъдат обсъждани по отношение на България, допълни той.

В БСП получили информация, че от страна на САЩ е взето едно единствено решение - за преглед на позиционирането на американското военно присъствие в света. Пардю уверил, че тепърва ще бъдат провеждани консултации в рамките на НАТО с партньорите от ЕС и с бъдещите съюзници. Консултациите могат да продължат месеци, дори и години, казал дипломатът.

Лидерът на БСП добави, че от страна на посолството на САЩ в София е било изразено виждането, че няма политическа необходимост от прибързани действия на българското правителство и на парламента в тази посока.

На срещата било споделено притеснението, че от страна на правителството се създават свръхочаквания за огромни икономически резултати за България при разполагането на бази, реализацията на подобно очакване е трудна, допълни Станишев.

Миналата сряда, когато у нас бе официална делегация на САЩ за консултации по въпроса за евентуалното предислоциране на американски бази от Западна Европа на Изток, президентът Георги Първанов изрази принципно съгласие на институциите, но постави условие това да стане при общ договор на НАТО.Позицията му изненада партньорите, защото няма практика в алианса да се сключват договори между членките на пакта за изграждане на национални военни бази.

В същия ден българската социалистическа младеж се обяви за приемане на многонационални бази на сили на НАТО, каквато практика също не съществува освен при международни мироопазващи мисии.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?