Парламентът се разпусна с похвали, критики и обещание за обединение

Парламентът се разпусна с похвали, критики и обещание за обединение

В четвъртък депутатите се събраха, за да закрият 44-тото Народно събрание и не пропуснаха възможността за самопохвали. Чуха се и критики и обещания за обединение.

Това е първият парламент, който изкарва цял мандат от 2009 година насам. Кабинетите "Борисов 1", "Орешарски" и "Борисов 2" подадоха оставки предсрочно. Всъщност това е първият път, в който Борисов изкарва пълен мандат като премиер.

В края на заседанието председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ избра да говори за предстоящите следващата седмица избори. "Всеки един глас ще бъде честно преброен, гласовете на всички нас имат еднаква тежест", каза тя.

Караянчева се обърна и към издигнатите за нов мандат: "Уважаеми кандидат-депутати, влизаме в последната фаза на предизборната кампания. Независимо колко разгорещени са страстите, нека не забравяме, че след 4 април ще продължим да живеем заедно и нито мечтите, нито проблемите ще са различни на 5 април ".

Тя приключи речта си с цитат от Евангелието на Лука: "Всяко царство, разделено против себе си, запустява и дом, разделен против себе си, пада".

Преди това почти всички парламентарни групи прочетоха декларации. Единствено от ДПС не уважиха закриването на парламента и избраха да запазят мълчание в залата. Председателят на Движението Мустафа Карадайъ публикува статус по темата във "Фейсбук". "Най-хубавото на днешния ден е, че приключва популисткото харчене на обществени средства, с които се трупа дълг за сметка на бъдещите поколения", написа той.

От ГЕРБ били готови да "подадат ръка" за единение и дори да понесат последствията

Председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че управляващото мнозинство не е позволило "страната да бъде хвърлена в хаос и безвластие", излъчвайки правителство и изпълнявайки предизборната си програма.

Тя призова партиите в парламента да мислят и за дните след изборите, защото "след изборите тези, които ще получат доверието на българския народ, ще трябва да носят отговорността за управлението на страната, авторитета на институциите".

"Няма партия, която да е в състояние да управлява сама и която да бъде самодостатъчна. От първите дни на следващия парламент ГЕРБ ще положи усилия за възстановяването на нормалния диалог както между партиите, така и между различните институции. Готови сме да подадем ръка и да работим за национално единение, дори и с риск да платим политическите последици за това", допълни Дариткова.

Тя призна, че "44-тото Народно събрание не винаги беше на нивото на предизвикателствата" и добави: "Често забравяме, че обиждайки политическите си опоненти, обиждаме и онези, които са гласували за тях".

Нинова: Мнозинството превърна парламента в най-малко уважаваната институция

В последния ден на законодателния орган Нинова отправи поредна доза критики към управляващите, обвинявайки ги в налагане на "арогантно и самодостатъчно" поведение. Тя подчерта, че мнозинството е превърнало парламента в една от най-малко уважаваните институции. Даде и примери:

"Вместо да контролира изпълнителната власт, парламентът стана изпълнител на премиера. Това мнозинство променяше законите често и без оценка на въздействието. Уважаеми управляващи, за 4 години сте променили 23 пъти Закона за лечебните заведения, като изключим ваканциите и неработните дни, това означава, че на всеки 20 дена сте променяли закона. Абсурд в условията на здравна криза. 31 пъти сте променили Кодекса за социално осигуряване. Това означава промяна на всеки 15 работни дни. Последствията са хаотично, противоречиво законодателство. Това мнозинство ще се запомни като едно от най-лобистките".

Нинова каза още, че БСП е останала опозиция от началото до края, въпреки "изкушенията или натиска на определени моменти".

"След 10 дни решаваме не просто кой ще стане депутат, след 10 дни се залага бъдещето на България. В тези кризисни времена са нужни визионери, държавници, честни хора, професионалисти, които да ни преведат през трудните времена и отсега с умни политики да заложат гаранции за бъдещето на България", добави тя.

ВМРО и "политическите месии"

"Тези 4 години бяха белязани с перманентна криза, разделение и политическо противопоставяне. С война между институциите, бойкот на парламента. Единственото, което липсваше, беше съзнание за общо бъдеще и смирение пред народа", каза депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

По думите му това е формирало у редица българи чувството на "свободно падане". "То продължи да ерозира чувството за държавност и създаде общ негативен знак върху т. нар. политическа класа в България", каза Веселинов.

Той добави, че сега разочарованите хора са готови да срещнат "новия политически месия", но "ще разпнат поредния месия на кръста на собственото си разочарование, защото градивните неща се случват бавно".

Веселинов не пропусна да изброи и какво са направили "Обединени патриоти" през четирите години във властта. Обяви, че именно заради свършеното те търпели "хулите на настървените за власт субекти, заради тях заплатихме и с част от своята политическа популярност, но не съжаляваме".

Марешки доволен, че групата му останала цяла

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък реши в декларацията си да обяви, че партията му станала по-сплотена и мотивирана. Той подчерта, че не са се сбъднали прогнозите в началото на мандата, че групата на "Воля" ще се разпадне.

"Нека никога повече български политик не се кланя на задкулисни господари. Глава се свежда само пред Родината и народа, защото България е над всеки и над всичко. Бог да пази България", каза още Марешки.

Той обяви, че приключва "със самочувствие и удовлетвореност своя първи мандат".

Липсата на Борисов и на Пеевски

В рамките на този мандат двама души почти непрестанно отсъстваха от парламента – премиерът Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

За последните 4 години министър-председателят стъпи точно 13 пъти в парламента, за да отговаря на въпроси и питания или за да бъде изслушван по искане на народните избраници. Опозицията е правила 68 официални опита да го извика в Народното събрание. Председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ и мнозинството правеха всичко възможно да не безпокоят Борисов с такива "неудобства", въпреки че страната по конституция е парламентарна република.

Делян Пеевски, който няма да е депутат в следващия парламент, в рамките на 44-тото Народно събрание е стъпвал по-малко път в пленарната зала и от премиера.

Разделите и промените

През последните 4 години почти не остана парламентарна група, от която да не са напуснали депутати. В края на мандата независимите депутати бяха общо 19. Първият депутат, напуснал парламентарна група беше Ангел Исаев, той се раздели с ДПС още в първия ден на 44-тото Народно събрание. Последният пък беше Владислав Николов, който малко преди предизборната кампания напусна ГЕРБ, за да стане част от партията на Цветан Цветанов, който пък напусна парламента и партията на Борисов отново в рамките на този мандат. Общо 11 от независимите пък бяха избрани от листите на БСП, повечето от тях сами избраха да се отцепят. Единствено партията на Веселин Марешки "Воля", която се обявяваше за опозиция, но крепеше властта с гласовете си, в края на мандата има толкова депутати, колкото и в началото му – 12 народни представители.

В рамките на настоящия мандат и коалиционния партньор на ГЕРБ във властта - "Обединени патриоти", се разцепи. Формацията започна като обединение между НФСБ, ВМРО и "Атака". През 2019 година обаче депутатите на Волен Сидеров бяха изгонени от "патриотите". Така и шестимата депутати от "Атака" станаха "независими", а лидерът им се премести в столичния общински съвет. В началото на тази година бе сложен и окончателният край на "Обединени патриоти" - ВМРО реши да се яви сама на изборите, а НФСБ неочаквано се коалира с "Воля" за вота.

44-тото Народно събрание започна работа под председателството на Димитър Главчев от ГЕРБ, но няколко месеца по-късно опозицията успя да извоюва неговата оставка. Заради остър дебат в залата, от който бе отстранена лидерката на левицата Корнелия Нинова, Главчев сдаде поста на Цвета Караянчева.

Нейната оставка също беше искана многократно, но в крайна сметка именно тя остана председател до закриването на парламента.

Новата сграда и изолацията

Преди 4 години депутатите започнаха мандата си в историческата сграда с познатия надпис "Съединението прави силата", но го завършиха в бившият Партиен дом.

Миналата година народните представители се преместиха в новата сграда, а с това бе сложен край на една 30-годишна традиция. След преместването политическите репортери бяха изолирани от депутатите. Сега журналистите са натикани в отделен коридор и само от благоволението на народните избраници зависи дали и кога ще отговарят на въпроси.

Самият ремонт на бившия Партиен дом, който струва десетки милиони, предизвика противоречиви реакции. Трибуната в новата пленарна зала например е недостъпна за хора с увреждания и се наложи депутат на инвалидна количка да положи клетва от последния ред.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?