Парламентът се въздържа да задължи кабинета да оттегли България от АСТА

С мнозинството гласували "въздържали се" народни представители от ГЕРБ парламентът отхвърли в сряда предложението на партия "Атака" правителството да бъде задължено да оттегли подписа на България от търговското споразумение за борба с фалшификациите АСТА. При гласуването бяха дадени 33 гласа "за", 2 "против" и 77 "въздържал се".

Споразумението за АСТА бе замразено през февруари тази година след масови граждански протести, въпреки решението на правителството за присъединяване към споразумението от ноември миналата година.

 

Мотивите на "Атака" да иска кабинетът да оттегли подписа под АСТА бяха, че споразумението е сключено при пълна липса на прозрачност, без да са изслушани представители на българските потребители, заинтересовани юридически лица, интернет оператори и неправителствени организации.

 

Партията отбелязва, че не са взети предвид и не е проведен дебат какви могат да бъдат позитивите и негативите, както и обществената реакция. От "Атака" допълват, че според европейски институции има опасност от масово наблюдение, невидим мониторинг на милиони хора, независимо дали са под подозрение, както и систематично записване на данни.

 

Диан Червенкондев от ГЕРБ оспори тезата на "Атака", че България може да оттегли подписа си от споразумението до 180 дни след подписването му. Според него това може да стане до 180 дни след влизане в сила на споразумението, което означава да бъде ратифицирано от парламента, а точно тази процедура е замразена. Той посочи още, че управляващите са против следенето в интернет, но са за защита на авторските права в България.

 

Мартин Димитров от Синята коалиция коментира, че АСТА не отговаря на националните интереси. Не трябва да имате съмнения, тази врата трябва да бъде затворена и шикалкавенето да спре, посочи той. Димитров напомни позицията на Европейската комисия по споразумението и и за подадената оставка от докладчика по темата в Европейския парламент - френският евродепутат социалист Кадер Ариф. "Нямаме позиция на правителството. Затова парламентът трябва да каже с решение: "До тук с опитите за цензура", призова Димитров.

 

Петър Курумбашев от БСП напомни за изявление на премиера Бойко Борисов в рамките на парламентарния контрол от началото на март, когато по думите му Борисов поел ангажимент, че споразумението няма да бъде ратифицирано в Народното събрание. Курумбашев призова при внасяне на ратификация на документа, той да бъде отхвърлен.

Споделяне

Още по темата

Още от България