Парламентът се впусна в среднощен маратон по гласуване на Бюджет 2018

Процедурните експерименти на ГЕРБ вбесиха левицата и оплетоха сметките на МС

Парламентът се впусна в среднощен маратон по гласуване на Бюджет 2018

Без каквито и да било обективни причини Народното събрание реши да гласува посреднощ най-важния финансов закон в държавата – Закона за държавния бюджет за 2018 г. Това доведе до гаф с бюджета на Министерски съвет и грубо процедурно нарушение по чл. 6, а около полунощ започна да изнервя депутатите от БСП.

Въпреки че първоначално беше обявено, че проектът ще се разглежда в четвъртък през деня, по предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ бе решено парламентарното заседание в сряда да бъде удължено до 23 ч. Впоследствие бе одобрена идеята на Данаил Кирилов да се работи до 24 ч. Няколко минути преди полунощ отново Кирилов предложи удължаване до приемането на чл. 20. В крайна сметка стана ясно, че второто четене на бюджета ще продължи и в четвъртък.

"Няма как в 12 през нощта да се приема бюджетът. Това е животът на българските граждани. Омерзително е", възмути се Антон Кутев от левицата. По негови думи целта е текстовете да минат, "защото ги няма журналистите". "Спрете тази комедия. Ето ги камерите, утре някой ще пусне всичко това и то ще лъсне", каза той.

Председателката на парламента Цвета Караянчева обаче отговори, че било практика "когато се приема бъджетът, да се работи до по-късно".

Таско Ерменков от БСП се разгневи от последното удължаване, поискано от Кирилов, което в допълнение предвижва в четвъртък заседанието да стартира в 10 ч. "Денем не можете ли да работите. Защо сега да заседаваме до 1 ч., а утре до 10 ч. да спим? Ако ми отговорите, ще работя с вас до 3 ч., но извън НС", обърна се Ерменков към Цветан Цветанов.

Той се възмути и от поведението на финансовия министър Владислав Горанов, защото обърнал гръб на депутатка, критикуваща недостига в бюджета на Държавната агенция за закрила на детето. "Той се държа като невъзпитан бюджет. Това е нагло поведение", ядоса се Ерменков.

На заседанието на бюджетната комисия миналата седмица трите най-важни бюджета – на държавата, на НОИ и на здравната каса, бяха приети за малко повече от два часа без почти никакъв дебат и почти без промени спрямо внесения от правителството проект. Единственото по-сериозно изменение бе свалянето на държавната субсидия за извънпарламентарните партии от 11 лв. на 1 лв. за глас.

Към 21.30 ч. депутатите приеха рамката на Бюджет 2018, която предвижда дефицит от около 1 млрд. лв.

Малко преди 22 ч. се наложи 15-минутна почивка, след като депутатите се оплетоха в гласуването на чл. 6 – бюджета на Министерски съвет, заради одобрени допълнителни 1.1 млн. лв., които обаче не фигурират в рамката на приходите и разходите, тоест в чл. 1. По предложение на Данаил Кирилов от ГЕРБ текстът бе отложен за четвъртък, въпреки че имаше направено предложение за прегласуване. Според БСП това е грубо нарушение на правилника и излага на риск от оспорване пред Конституционния съд на целия закон за бюджета. Данаил Кирилов обаче репликира, че правилникът не казвал в кой момент се прави прегласуването и то можело да стане на другия ден, което доведе до смях в залата.

Спорове имаше около бюджетите на Министерството на отбраната, на вътрешните работи и на социалните грижи, но в крайна сметка те бяха одобрени.

"ГЕРБ прави бюджет не за българите, а за купуване на влияние, задкулисни договорки и печелене на избори", заяви лидерът на опозицията Корнелия Нинова.

"Г-жо Нинова, казвате, че ГЕРБ е управлявала 8 години. Ако бяхме управлявали последните 8 години, страната щеше да бъде с по-голям темп на развитие. Напомням Ви, че през двете години от вашето управление ни върнахте с 8 години назад", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?