Парламентът се захваща с подготовката на изборен кодекс

На първото си заседание в четвъртък парламентарната Комисия по правни въпроси реши най-напред да даде път за изработване на изборен кодекс, а след това да се мисли за необходимите промени в Конституцията и евентуалното свикване заради тях на Велико народно събрание (ВНС).

Комисията бе изправена пред този избор заради внесеното от РЗС предложение за промени в Закона за избиране на ВНС. Проектът е мотивиран с необходимостта от свикването на ВНС и приемането на нова конституция в най кратки срокове. Според вносителите основният закон на държавата трябва да е в унисон с европейските правила за модерна държава.

От години политици от десницата лансират идеи за радикална реформа на съдебната система и на изборното законодателство, за намаляване броя на народните представители до 120, премахване на имунитета на магистратите и депутатите, възможност парламентът да гласува недоверие и на отделни министри, както и премахване на самата институция на Великото народно събрание. Голяма част от тези промени според действащата конституция не могат да бъдат направени от обикновено Народно събрание.

Големият смисъл на тази инициатива е, че този парламент е готов да прекрати своята работа и да разчупи оковите на конституционните догми, каза в защита на законопроекта Атанас Семов от РЗС. Имаме готовност да проведем политически дебати относно нашите идеи за промени в Конституцията още тази есен, посочи Семов. Според лидерът на РЗС Яне Янев пък идеята за свикване на ВНС намира все по-голяма популярност в обществото.

Мнозинството от членовете на комисията обаче отхвърлиха предложението на РЗС, като то бе подкрепено единствено от представителите на Синята коалиция.

Според представителите на ГЕРБ най-напред е наложително изготвяне на избирателен кодекс, в който да се включи и изборът на ВНС. Четин Казак от ДПС посочи, че законопроектът не отговаря на приоритети на парламента. Любен Корнезов он БСП, заяви, че проектът поставя каруцата пред коня и е пример на слаба законодателна техника. Важно е какви са промените, които ще търсим в Конституцията, каза Корнезов. Ако приемем този закон казваме на обществото, че трябва да си отиваме, допълни той.

ГЕРБ ще предложи да се създаде работна група, която да подготви изборен кодекс, каза председателят на комисията по правни въпроси Искра Фидосова. Тя посочи, че за ГЕРБ приемането на изборен кодекс е приоритет. Според нея той трябва да бъде внесен в пленарна зала още в първите шест месеца от работата на Народното събрание.

Фидосова предложи работната група да бъде сформирана на следващото заседание на Комисията по правни въпроси в сряда. Според заместник-председателя на НС Христо Бисеров от ДПС работната група не трябва да е сформирана към правната комисия, а към парламента.

Споделяне

Още от България