Парламентът ще бърза да приеме поправки за хазарта и касовите апарати за автобусите

Парламентът ще побърза в оставащите му няколко дни работа да приеме поправки в някои закони, които могат да се определят като спорни, напомни в. "Сега". Такива са предложените от правителството промени в преходните и заключителните разпоредби на Закона за ДДС, които препращат към Закона за хазарта.

Поправките вече са одобрени на първо четене. Промените предвиждат от закона да отпаднат специалните изисквания към чуждестранни лица, които искат да организират хазартни дейности у нас. В момента законът изисква те да участват в хазартни фирми само ако организират хазартни игри в хотелско казино и хотелът е собственост на съответното дружество, или да са инвестирали в друга дейност на територията на България минимум 10 млн. евро и да са осигурили поне 500 работни места.

Ограниченията в момента не важат само за чуждестранни лица от ЕС, а според новите поправки ще отпаднат напълно.

В мотивите за отмяната им се изтъква, че тези ограничения на практика правят невъзможен легалния онлайн хазарт. Изпълнението на изискванията било невъзможно и от страна на производители и разпространители на игрално оборудване, за които също бе въведен лицензионен режим.

Под натиска на автобусните превозвачи е възможно отново да бъде удължен срокът за слагане на касови апарати на колите за междуградски превози. Това поискаха превозвачи, като се мотивираха, че не могат да изпълнят поставения в закона срок, който веднъж вече бе удължен и от 3 януари т. г. стана 31 март. Превозвачите твърдят, че технически не могат да изпълнят изискването, защото наличните фискални устройства в страната били около 3000, а машините, които трябва да бъдат снабдени с тях, са около 15 хиляди.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?