Парламентът ще гласува Брекзит през януари

Все по-вероятен става рискът Великобритания да напусне ЕС без сделка

Парламентът ще гласува Брекзит през януари

Британският парламент ще гласува споразумението за Брекзит през седмицата, която започва от 14 януари, съобщи британската премиерка Тереза Мей в понеделник.

"Мога да потвърдя, че възнамеряваме да се върнем към разискването на 7 януари, след което ще гласуваме през по-следващата седмица", каза Мей в Камарата на общините.

Малко по-рано лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин заплаши, че ще поиска гласуване на вот на недоверие към Мей, ако тя не обяви точна дата за гласуването.

Първоначално то трябваше да се състои на 11 декември, но Мей го отложи, тъй като беше ясно, че то не събира достатъчно подкрепа. Тя обяви, че ще поиска още гаранции от европейските лидери, но впоследствие те отказаха да направят отстъпки.

Тя ги призова за гаранции по т. нар. северноирландски "предпазен механизъм", който да не допусне връщането на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, който според критици на сделката би поставил Великобритания в капан.

Мей представи пред депутатите резултатите от срещата на върха на ЕС миналата седмица. Тя ги увери, че е изложила пред европейските лидери категорично и точно безпокойствата на парламента за предпазния механизъм за ирландската граница.

Мей каза, че на срещата на върха европейските лидери ясно са заявили, че не искат да използват предпазния механизъм и увери депутатите, че няма заговор, който да "ни задължи да бъдем в предпазния механизъм".

Мей посочи, че проучва нови възможности да се дадат повече правомощия на Камарата на общините относно предпазния механизъм. Тя каза също, че е възможно да се дадат повече пояснения относно споразумението и механизма в него.

В понеделник говорител на Европейската комисия каза, че не се предвиждат повече срещи с британската страна по споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

В петък Мей каза в Брюксел след заседанието на Европейския съвет, че в следващите дни ще работи с ЕС за постигането на допълнителни уверения по споразумението, от които има нужда парламентът в Лондон, за да утвърди документа.

Тъй като Мей е изправена пред задънена улица в парламента за своята сделка за напускане на Европейския съюз, а общността не предлага почти никакви отстъпки, които да накарат британските законодателите да я подкрепят, все повече политици призовават за втори референдум, който да преодолее безизходицата.

Мей обаче е категорична, че е срещу провеждането на нов референдум. Тя и министрите ѝ изключиха второ допитване, като се мотивираха, че то би задълбочило вече застрашителните разделения относно най-важното решение на Обединеното кралство от Втората световна война. То ще бъде и предателство към избирателите, които на референдума през 2016 г. с малка разлика подкрепиха напускането на ЕС, каза министър-председателката.

Това повишава риска след по-малко от 4 месеца Великобритания да напусне ЕС без сделка - сценарий, който според някои бизнесмени би бил катастрофален за петата по големина икономика в света.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?