Парламентът ще гласува разсрочване на здравните вноски

Срокът за подаване на заявления за разсрочване на погасяването на неплатените до 31 декември 2003 г. здравни вноски вероятно ще бъде до 31 март следващата година. Това каза директорът на НЗОК Димитър Петров, цитиран от БТА. Който не подаде заявление за разсрочване на плащанията ще загуби здравноосигурителни права и ще трябва да плаща за медицински услуги, обясни той. Заявленията ще се подават в НОИ.

Днес депутати от НДСВ, ОДС, Коалиция за България и ДПС, членове на здравната комисия, внесоха в деловодството на парламента предложение за промени в Закона за здравното осигуряване, което предвижда разсрочване до 31 декември 2004 г. на плащанията на невнесените здравноосигурителни вноски.

На едно от извънредните заседания на парламента в събота или в неделя проектът ще бъде разгледан на първо и второ четене.

Председателят на парламентарната здравна комисия Атанас Щерев каза, че Пламен Кенаров (ПГ НИЕ), Алеко Кюркчиев (НДСВ) и Димитър Игнатов (ОДС) - и тримата лекари, са отказали да подпишат проекта.

По-рано днес Кюркчиев каза, че промените не са предпоставка за борба с нередовните платци и са несправедливи за тези, които редовно плащат здравни вноски.

До края на годината ще се направят и разчети колко са социално слабите и трайно безработни, които не биха могли да плащат осигуровките си. Техните задължения ще бъдат поети от държавата, вероятно чрез Министерство на труда и социалната политика. Това обеща във вторник шефът напарламентарната здравна комисия доц. Щерев.

На 346 000 души не са плащани здравни осигуровки за различни периоди, съобщи председателят на КНСБ Желязко Христов. КНСБ също настоява за разсрочване на плащанията като през това време хората не трябва да не губят право на лекарска помощ.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?