Парламентът ще гледа договорите на Яне Янев с кандидат-депутати

Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси е изискала от прокуратурата всички договори, сключени от кандидат-депутатите в листата на РЗС с лидера на партията Яне Янев, съобщи след заседанието на комисията в четвъртък председателят ѝ Валентин Николов ("Атака").

Той съобщи, че в комисията е пристигнало постановление от прокуратурата, според което няма основание държавното обвинение да образува наказателно съдебно производство, защото всички договори, подписани от сегашните депутати на РЗС, с неустойки между 50 000 и 100 000 лв., са били сключени доброволно.

След като се прецизират всички данни, комисията евентуално ще образува преписка за конфликт на интереси.

"Безспорен е фактът, че тези финансови задължения в договорите не са упоменати така, както изисква Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси", коментира председателят на комисията.

Според него е редно да бъдат разпитани всички депутати от РЗС и да бъдат изяснени всички обстоятелства.

Парламентарната група на РЗС се разпадна, след като бе напусната от Марио Тагарински и Димитър Чукарски.

Проверката в антикорупционната комисия започна след сигнал от депутатите от "Атака” Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

Преди няколко месеца антикорупционната комисия започна подобна проверка и срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров за конфликт на интереси. Тогавашният ротационен председател на комисията Димо Гяуров обяви, че проверката е по сигнал, свързан с публикации, в които се твърди, че кандидатите за народни представители от партията са карани да подписват определен вид документи. Според медийни публикации Сидеров принуждавал кандидатите за народни представители да подписват запис на заповеди за 150 000 евро, ако напуснат партията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?