Парламентът ще изиска информация от ДАНС и НРС за аферата “Хохегер”

Редица институции ще трябва да предоставят цялата информация и документи, по които страна е австрийският лобист Петер Хохегер и свързани с него лица. До такова решение стигна в петък временната парламентарна комисия, която разследва договори на тройната коалиция на стойност 1,5 млн.евро с компанията на лобиста.

Депутатите ще изискат информация от ДАНС, НРС, Сметната палата, Министерския съвет, Министерството на икономиката и енергетиката, Агенцията за обществени поръчки, Агенция Държавна финансова инспекция и прокуратурата. Писмо ще бъде изпратено до Актив груп - ПР-агенцията на Моника Йосифова.


Въпреки поредните призиви на опозицията да разследват връзките на Хохегер в България от 2005 г. насам, управляващите отново решиха да се разследва само периодът на управление на тройната коалиция.


От опозицията поискаха още да бъдат извикани Юлиана Николова, Ивайло Георгиев и Росица Велкова, които са свързани с ГЕРБ, но мнозинството отхвърлиха идеята, като допуснаха това да се случи на по-късен етап.

Недалновидно обаче управляващите приеха предложението на “Атака” изслушани да бъдат представителите на “Хохегер” - България, което е на практика същото. По този начин отново сочената за близка до Цветанов Росица Велкова ще трябва да даде обяснения пред временната комисия като изпълнителен директор на компанията, партньор на австрийската "Хохегер".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?