Парламентът ще излъчи своята квота във ВСС след съдебната власт

Номинации за нови членове на Висшия съдебен съвет валят като из ведро, съобщи днес зам.председателят на ПГ на НДСВ Константин Пенчев, но категорично отрече да съобщи имена. Според неофициална информация вече има предложени около 30 имена за 11-те места във ВСС от парламентарната квота. Само днес са постъпили 10 предложения, съобщиха депутати.

Апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов, който и сега е член на ВСС, и деканът на Юридическия факултет в Софийския университет Димитър Токушев са сред предложените, научи Mediapool.bg.

Номинации са издигнали вече царските депутати Владимир Дончев, Анелия Мингова, Константин Пенчев, Димитър Пейчев, нововремците Мирослав Севлиевски и Светлин Белчилов. Мария Дикова е заложила на видна адвокатка от Благоевград, а от Пловдив до момента са издигнати 3 кандидатури. Бургаската група в НДСВ също имат своя номинация, направена от Илчо Доганов.

Според запознати сред номинираните било и името на Константин Пенчев. Той самият обаче заяви категорично, че в никакъв случай няма да замени депутатското си място с член на ВСС.

Членовете на ВСС не могат да бъдат депутати, кметове и общински съветници. Висшите съдии задължително трябва да имат 15 години юридически стаж, от които не по-малко от пет години като съдия, прокурор, следовател или хабилитиран научен работник по право.

Мандатът на сегашния ВСС изтича на 10 декември.

Жълтите депутати ще пресеят 11 имена следващата седмица, но парламентът ще избере своята квота в новия ВСС едва след като станат известни останалите 11, излъчени от съдебната власт. Идеята е 4-5 от тях да са магистрати от провинцията. НДСВ все още не е водило преговори за парламентарната квота с колегите си от опозиционните сили. Най-вероятно всички 11 номинации от квотата на НС ще бъдат предложения на управляващата партия.

За 14 ноември са насрочени делегатските събрания, на които съдите ще излъчат 6 свои представители, прокурорите - трима, а следователите - двама за членове на Висшия съдебен съвет.

В общо 25-членния ВСС по право влизат председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор. Съветът се председателства от министъра на правосъдието, който не участва в гласуванията.

Още от България