Парламентът ще проучва договорите на Станишев с Хохегер

ГЕРБ не пожелаха анкетната комисия да обхване и тяхното управление

Петер Хохегер

Поредната временна анкетна комисия гласува в четвъртък Народното събрание. Новото звено ще проучва фактите и обстоятелствата около лобисткия скандал, свързан с управлението на тройната коалиция и предоставените 1.5 млн. евро на австрийския лобист Петер Хохегер. В момента в Австрия тече разследване на австрийски политици за вземане на подкупи и в него е замесено и името на Хохегер.

Комисията беше създадена по предложение на ГЕРБ, след като в началото на миналата седмица вътрешният министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов призова за създаване на орган, който да разследва скандала с Хохегер, в който са намесени имената на бившия премиер Сергей Станишев и майката на детето му - Моника Йосифова. Тя беше един от основните имидж-мейкъри на правителствата на НДСВ и на тройната коалиция. В момента Йосифова работи по различни проекти и за кабинета на ГЕРБ.

Както и предната седмица социалистите обвиниха управляващите, че правят втора комисия "Анти Станишев", след като в началото на мандата от ГЕРБ разследваха за какво кабинетът на тройната коалиция е харчил бюджетни средства в последната година от управлението си.

Това е наказателна акция срещу Станишев и опит на ГЕРБ да се заметат следите за връзки на сегашното управление с представители на Петер Хохегер в България, заявиха от БСП.

Социалистите пожелаха също комисията да разследва рекламни кампании на представители на Хохегер в България до момента. Зам.-председателят на групата на левицата Ангел Найденов посочи, че ако ГЕРБ иска да установи истината, комисията трябва да проучи и дали Росица Велкова, учредител и управител на дружеството "Хохегер БГ" все още е съдружник на австрийския лобист и работи ли днес по поръчки на сегашното правителство, както и дали авторите на предизборния слоган на ГЕРБ "Градим България" са свързани с Петер Хохегер.

“Вие нямате за цел да установявате истината. Всичко по този казус, наречен “Хохегер", е известно. Нямате отговори за други, много по-тежки проблеми. Не проблеми, които стоят пред тази власт, а които се генерирани от тази власт, това е същинската разлика", каза Лютви Местан от ДПС.

Лидерът на СДС Мартин Димитров пък попита защо не е създадена анкетна комисия и защо правителството не е извадило цялата истина за проекта “Белене". “Ако искахте да покажете лицето на тройната коалиция, то най-добре се вижда в проекта “Белене" в стотиците милиони, прахосани", допълни той.

Отскоро лансираната като "острие" на ГЕРБ в парламента депутатка Цвета Караянчева се опита да внесе ирония в дебатите.

“И докато хората са стягали коланите, очаквайки да дойде тежката икономическа криза, вие, колеги, сте яли, пили и сте се веселили", заяви тя.

Изказването ѝ предизвика социалистката Мая Манолова, която припомни на управляващите, че за австрийския лобист в България е работила една от авторките на предизборните програми на ГЕРБ – Росица Велкова.

“Като сте толкова ентусиазирана да браните безобидността и добронамереността на тази комисия, искам да ви попитам: Вие ще подкрепите ли нашето предложение предмет на обследване на тази комисия да стане и дейността на представителите на Хохегер в България, включително и по време на мандата на това управление до настоящия момент", каза Манолова.

"Защото това, което ще ви кажа, е, че така наречената експертка или идеолог на гереберизма - версиите са различни - госпожа Велкова, продължава да е съдружник на Хохегер и в момента тази госпожа има доста любопитни договори с българското правителство, включително и със здравната каса", каза Мая Манолова.

Караянчева обясни, че Велкова не е член на ГЕРБ, а е участвала с експертно мнение и е имало много експерти, които са участвали в изработването на програмата на партията. Депутатката изтъкна, че самата Велкова е заявила, че не е член на ГЕРБ, няма нищо общо и дори не познавала хора от ГЕРБ.

Въпреки че опозицията няколко пъти предложи обхватът на дейността на комисията да се разшири и да се проверят всички сигнали за връзки с Хохегер, управляващите го отхвърлиха.

Отхвърлено бе и ироничното предложение на Михаил Миков от БСП за председател на комисията управляващите да подкрепят Яне Янев.

Срокът на действие на комисията ще бъде един месец. През това време комисията трябва да направи анализ на какво основание са направени паричните преводи към лобиста Хохегер от кабинета "Станишев" и български фирми, как са предоставени, усвоявани и отчетени средствата.

Депутатите ще проучват още какви действия и кои хора са участвали в кампаниите по организирането и изпълнението на договора с Хохегер и от подизпълнителите, както и какъв е приносът за държавата от похарчените пари.

За председател на звеното бе избран Димитър Главчев от ГЕРБ . Квотата на ГЕРБ в органа ще запълнят Цвета Караянчева, Емил Радев, Пламен Нунев, Снежана Дукова и Румен Иванов. Представителите на БСП ще бъдат двама - Ангел Найденов и Антон Кутев. Толкова ще бъдат и от ДПС - Лютви Местан и Йордан Цонев. Кирчо Димитров ще представлява Синята коалиция, а подкрепящия ГЕРБ иначе независим депутат Дарин Матов ще е от независимите парламентаристи.

Споделяне

Още по темата

Още от България