Парламентът ще ратифицира споразумението за "Трайна свобода"

В рамките на операцията "Трайна свобода" България ще осигурява и подпомага преминаването и пребиваването през територията на страната на личен състав и сили на САЩ и НАТО. За всеки отделен случай на преминаване или пребиваване решение ще взимат представители на изпълнителната власт, а парламентът ще следи за изпълнението на споразумението. Закон за ратификация на това споразумение между САЩ и България прие днес парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност. Той посочи, че ще настоява законът за ратификация на споразумението да бъде внесен в пленарна зала още в сряда или четвъртък. Председателят на комисията по външна политика Станимир Илчев посочи, че до този момент няма конкретно искане по споразумението.

Повод за днешното извънредно заседание на комисията по външна политика са разменените вчера ноти между САЩ и България за сключване на споразумение, което да регламентира множество функции и действия в контекста на провежданата операция "Трайна свобода", обясни председателят на комисията Станимир Илчев.

Споразумението между САЩ и България ще е в сила докато трае операцията "Трайна свобода", но може да бъде денонсирано от всяка от страните при 6-месечно предизвестие, съобщи Илчев. По време на обсъжданията всички парламентарно представени политически сили са подкрепили споразумението, посочи още Илчев.

Споделяне

Още от България