Агроминистърът обеща съдействие за опазване на дивите плажове

Парламентът ще разследва сделки за крайморски терени за 2 лв./кв. м

В тях личали връзки с бившите управляващи

Парламентът ще разследва сделки за крайморски терени за 2 лв./кв. м

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е предал 143 разпоредителни сделки на бившия кабинет с държавни земи край морето на изключително ниски цени в парламентарната комисия, разследваща всички заменки по Черноморието. Това съобщи агроминистърът пред БНТ в сряда. По думите му от цени 2 лв. за квадратен метър през 2005-2008 г. са се възползвали приближени до тогавашната власт и връзки за това имало в предадените на народните представители документи. Найденов обаче не пожела да съобщава предварителни данни, преди да изготвят депутатите своите анализи..

 

Сделките с терени в района на Варна, Бяла и Аврен били установени при проверки на областните управители за сделките за земи по морето, чийто окончателен доклад бил изготвен късно във вторник.

 

“Обобщението показва, че до средата на 2008 година са направени 143 разпоредителни сделки със земи, естествено голяма част са по морето. Примерно тридесет и няколко са в района на Варна, има в Бургас и т. н., но интересното е, че таблицата, която виждам пред мен, виждам сделки. .. буквално не мога да повярвам на очите си, в района на Варна, Бяла, Аврен, това са все по морето, по 2.03 лв., по 2.02 лв, по 2.58 лева на кв. метър“, каза Найденов.

 

Той даде пример как само в един ден, на 8 септември 2008 г. Министерският съвет под председателството на Станишев е изключил два терена по 1350 декара точно на морето, тогава по 9.50 лв. “Аз не вярвам да осъдят Станишев, но искам хората, тъй като ние се славим с късата си историческа памет, след пет месеца да си припомнят какво е правено тогава и какво се прави в момента“, заяви Найденов.

 

“Много интересна взаимовръзка има и ще се окаже, че те са приближени до управляващите по това време, защото друг няма как да си купи земя на първа линия на морето по два лева“, допълни агроминистърът. Той припомни, че в парламентарната комисия за заменките са предадени и всички процедури след средата на 2009 г., когато на власт идва ГЕРБ. по думите му обаче в приключените от сегашното управление разпоредителни сделки най-ниската цена, на която е продавана държавна земя край морето, е около 40 лв. Найденов обаче направи уточнението, че сега цените на имотите били паднали, а през 2005 г. бил пикът в цените.

 

Относно скандала с продадените 29 .дка пясъчни дюни край Несебър Найденов заяви, че се работи по тази тема. “Има работна група в министерството, която обследва всички тези данни, и сега. ..нека все пак с уточнението, че това дали са дюни или не са дюни

е в приоритетите на МОСВ, ние на колегите ще им предоставим цялата информация, налична, информация в Агенцията по горите“, каза земеделският министър.

 

Той също така подкрепи становището и искането на природозащитниците за запазване на малкото останали девствени кътчета по нашето Черноморие, за което във в торник вечерта се проведе поредното протестно шествие на млади хора. Тези кътчета трябва да бъдат запазени, и по всякакъв начин ще им съдействаме това да се случи, заяви Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес