Парламентът ще разследва тандема “Първанов – Марин” заради помилванията

Яне Янев оглавява новосформираната анкетна комисия

Парламентът ще разследва тандема “Първанов – Марин” заради помилванията

Временна анкетна комисия ще проучва дейността на президентската институция по упражняване правото на помилване, по опрощаване на несъбираеми държавни вземания и по даване и възстановяване на българско гражданство и лишаване от него за времето на двата мандата на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин. Това решиха депутатите, приемайки предложението на лидера на РЗС Яне Янев. От 152-мата гласували, 105 подкрепиха комисията,  46 гласуваха “против”, един се въздържа.

Комисията ще бъде от 13 члена, 6 от които от ГЕРБ, по 2 от Коалиция за България и от ДПС, 1 от Синята коалиция и 1 независим народен представител.

Временната парламентарна комисия ще проучва нормативните основания, фактите и обстоятелствата при помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него през периода 22.01.2002 – 22.01.2012.

За председател на комисията беше избран лидерът на РЗС Яне Янев, който е независим депутат, заместниците му ще са двама - Юлиана Колева от ГЕРБ и Йордан Бакалов от Синята коалиция. В комисията влизат депутатите от ГЕРБ Светослав Тончев, Ивайло Тошев, Цвета Караянчева, Владимир Тошев и Емил Караниколов.

От Коалиция за България и "Атака" отказаха да излъчат кандидати, а от ДПС предложиха депутатите Четин Казак и Митхат Метин, но после Лютви Местан оттегли кандидатурите им.

Въпреки това обаче от левицата и ДПС си запазиха правото на по-късен етап да се включат в работата на парламентарния орган.

Въпреки това и от двете партии бе изтъкнато, че създаването на комисията е договорка между ГЕРБ и независимите депутати, като заместник-председателят на ДПС Лютви Местан отбеляза, че мнозинството "придава нюанс на изключителност” на казуса.

По време на дискусията от левицата и ДПС обвиниха управляващите, че целта на комисията е политическа и ще я ползват за контрол над президентската институция, което е противоконституционно и прецедент.

Според ДПС и БСП Конституционният съд не се е произнесъл по казуса с указите на Ангел Марин.

"Проектът за решение за временната анкетна комисия цели политическа изгода и дивидент, атака срещу бившия президент и бившия вицепрезидент, преподчиняване на президентската институция, което ще ни направи за резил пред целия свят", обясни лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Председателят на парламента Цецка Цачева обаче поясни, че точно защото Конституцията е разписала правомощията на всички власти според чл. 98 т. 14 президентът информира Народното събрание в рамките на своите правомощия по основни въпроси от неговата компетентност.

"В случая, когато Народното събрание не е било информирано, г-н Станишев, може ли законодателят да се информира, дайте да не се прикриваме зад юридически спорове", попита тя.

Станишев ѝ отговори, че има разлика между контрол и информиране.

По думите на Яне Янев БСП са персонално заинтересовани за имиджа на техните бивши президент и вицепрезидент.

Според Янев има дори разминаване в числата за помилванията. Днес излезе информация, че общият брой помилвани лишени от свобода е 448 (според дирекция "Изпълнение на наказанията" - б.р.). По данни на президентството помилваните са 533.

Янев цитира още министъра на правосъдието Диана Ковачева, която казва, че нито един от министрите на правосъдието в предишни години не е преподписвал някой от указите, добави той. Това може да се окаже незаконно.

По-рано през деня от пресцентъра на РЗС разпространиха писмен отговор от Ковачева до Янев, в който тя твърди, че всички укази за помилване са преподписвани от заместник-министър, а не от самата Маргарита Попова, защото така са оформени, което също бе посочено от Янев като грешка на президентската администрация.

Мая Манолова от БСП заяви по време на дискусията, че без преподписване от министъра на правосъдието указите не се привеждат в действие. Ако е имало нещо нередно, нормално министър Попова щеше да възрази, смята тя.

Миналия петък депутатът от БСП направи извода, че вицепрезидентът Попова е знаела за липсващия указ. Това стана след отговор по време на парламентарния контрол на правосъдния министър Диана Ковачева, която заяви, че преподписани са 285 указа за придобиване, освобождаване или възстановяване на българско гражданство и други 33 за помилване на осъдени

“Имаме опрощаване на вземания, без да са преподписвани от министър - това е сериозен проблем, защото преподписването е акт, с който правителството приема указа и споделя отговорността за неговото издаване, включително и политическата отговорност, което означава, че подлежи на парламентарен контрол. Комисията трябва да реши дали са нужни законови промени заради този казус", коментира Екатерина Михайлова от Синята коалиция.

От Министерството на правосъдието коментираха пред Mediapool, че в комисията по помилванията не е имало нито един техен представител. Според МП е практика от 2002 година насам помилвания и гражданства да се преподписват от заместник-министър, а не от министъра. За тези години министри на правосъдието са били – Антон Станков, Георги Петканов, Меглена Тачева и Маргарита Попова.

Споделяне

Още по темата

Още от България