Парламентът ще решава за смяната на управителя на НЗОК Камен Плочев

Парламентът ще решава за смяната на управителя на НЗОК Камен Плочев

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса реши да изпрати на Народното събрание писмото на управителя ѝ проф. Камен Плочев , с което той уведомява, че ще продължи болничния си.

Законът за здравното осигуряване дава възможност за предсрочно прекратяване на правомощията на управителя на НЗОК при обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за срок, по-дълъг от три месеца. Тази опция в закона ще бъде ползвана, тъй като Плочев отказва сам да си подаде оставката.

Той е в болнични от февруари тази година след разразилия се скандал с дълговете към чуждите здравноосигурителни фондове, когато здравният министър Кирил Ананиев му поиска оставката заради това, че зад гърба му е поискал актуализация на бюджета на институцията и директно е пратил писмо до Народното събрание без да спази процедурите.

Миналата седмица Плочев уведоми с писмо Надзорния съвет на касата, че не може да продъжли да изпълнява функциите си поради здравословни причини най-малко още месец, поради което трябва да бъде взето решение дали да бъде предсрочно освободен, каквато опция дава законът.

В писмото си Плочев изрично посочва, че не подава оставка, защото счита, че "не е нарушил закон или извършил действия, водещи до уронване авторитета на институцията", но също така заявява, че “законът трябва да бъде спазен“. 

Споделяне

Още от България