Парламентът ще реши да пусне ли референдума на Марешки

На аптечния бос не му достигнаха 2600 от 400 000 подписа

Снимка: БГНЕС

Малко над 2600 броя подписи не са достигнали на инициативния комитет на бизнесмена Веселин Марешки да задължи парламента да проведе предложения референдум. Това съобщиха в понеделник от инициативния комитет, след приключването на проверката на ГРАО.

Тъй като обаче събраните подписи са над 200 000, по закон Народното събрание ще трябва да обсъди въпросите и да се произнесе дали да бъдат поставени на всенародно допитване.

"За нас беше важна целта - да докажем, че българите искат промяна и да видим колко от тях са готови да загубят час-два, за да се включат в подобна инициатива. Доказахме още, че въпреки високите прагове и трудности за осъществяването, системата с референдумите работи. Тоест, гражданите могат да я използват", се казва в прессъобщение от комитета на Марешки.

От там допускат, че е възможно да са спрени нарочно от държавния апарат. "Можем да разглеждаме резултатите под два ъгъла - мнително, че някой е предизвикал ситуацията, в която подписите ни да останат под необходимите 400 000 (каквато информация получихме под формата на слухове), или да приемем резултата и да продължим напред. Ние, като прагматични хора и професионалисти, ще потърсим следващата правилна крачка, за да защитим тези близо 530 000 души, които се включиха в нашата подписка. Обърнете внимание! Всеки подпис, който сме внесли, е бил резултат на самостоятелната воля на съответния гражданин да намери пунктовете ни и да се впише в бланката. Не сме ходили в големи фирми, никой не ни е дал подписите от предишни такива инициативи", посочва инициативният комитет.

"Сега парламентът ще трябва да реши дали въпросите да стигнат до гражданите през октомври. Ние вярваме, че народните представители ще защитят интереса на над половин милион български граждани, които се включиха в нашата подписка. Нашият инициативен комитет държи на въпроса за въвеждане на регулация при цените на горивата. Той беше основният, който вълнува хората и с неговото решаване могат да се оставят между 2 и 3 милиарда лева годишно в икономиката на България, и по-конкретно - в домакинствата и малкия и среден бизнес", се казва в съобщението.

Марешки, който е популярен в страната заради веригата си от аптеки, напоследък спечели симпатиите на много хора заради бензиностанциите си във Варна, които продават горива на по-ниски цени от тези на големите марки. Бизнесът му с горива е под лупата на държавните контролните органи, но засега никой не го е обвинил в нарушение.

Инициативният комитет на Марешки започна събирането на подписи за референдума още през 2015 г. и в началото на февруари т. г. внесе в парламента 401 хиляди подписа. Проверка на ГРАО обаче установи, че коректните са малко над 310 000 и в срок от два месеца Марешки получи възможност да събере още 100 000 подписа, с които да задължи парламента да проведе допитването.

По закон обаче при събирането на минимум 200 хиляди легитимни подписа Народното събрание в 3-месечен срок от внасянето им трябва да приеме решение дали да допусне провеждането на референдум. Така че в крайна сметка това зависи от волята на депутатите.

Инициативният комитет е готов да оттегли въпроса за намаляване броя на народните представители от 240 на 120, ако Конституционният съд се произнесе, че е от компетенциите на Велико Народно събрание. Такова питане се съдържа в одобрения вече от парламента референдум на "Шоуто на Слави", но президентът го изпрати за тълкуване в КС заедно с още два въпроса.

Един от другите въпроси по допитването е пряко свързан с бизнеса на Марешки:

  • Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

Останалите три питания са:

  • Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?;
  • Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?;
  • Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политически партии и коалиции?
Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?