Последно:

Парламентът ще се опита да отхвърли ветото на президента в петък

ГЕРБ готова да подкрепи актуализацията, ако парите от нея са за енергийна ефективност и електронно правителство

Парламентът ще се опита да отхвърли ветото на президента в петък

Извънредното заседание на Народното събрание, на което ще бъде разгледано ветото на президента върху актуализацията на бюджета, ще се проведе в петък, 16 август, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Заседанието е свикано от председателя Михаил Миков (БСП) и е насрочено за 10.00 часа сутринта.

Според прессъобщението дневният ред е само от една точка – ново обсъждане на промените в Закона за бюджета, приети от парламента в навечерието на депутатската ваканция. Със същия дневен ред миналата седмица Миков свика друго извънредно заседание на парламента - на 30 август, само ден преди края на ваканцията на народните представители.

Според информация на Mediapool, ако заседанието събере необходимия кворум от 121 души, след гласуването на президентското вето депутатите ще отменят и насроченото заседание за 30 август, което трябваше да се занимае със същото.

Ако в петък обаче кворум не се събере, народните представители няма да отменят заседанието в края на месеца и тогава БСП и ДПС заедно с гласовете на "Атака" планират да приемат върнатата от президента актуализация на бюджета.

Пред Mediapool народни представители обясниха, че няма да им трябва "само един глас от Атака", каквато е популярната версия. "В най-добрия случай ще ни трябват два – един за Делян Пеевски, който не идва на работа, изчаквайки решението на Конституционния съд, и един, за да съберем 121 души", твърдят депутати. Според тях обаче, е малко вероятно да се "ограничат" само до тази бройка.

Според неофициална информация поне 5-6 души от БСП са в чужбина и няма как да се върнат за заседанието в петък. По тази причина социалистите и партньорите им от ДПС ще очакват минимум 10 души от националистическата партия на Волен Сидеров да ги подкрепят в пленарна залата. Във вторник лидерът на "Атака" заяви, че народните представители от неговата парламентарна група щели да гласуват "по съвест". Очевидно обаче от левицата предварително знаят, че съвестта на поне половината от депутатите от националистическата партия ще натежи в полза на актуализацията на бюджета.

Борисов: Атака да не влизат в зала, за да изчистят името си

Парламентаристите от ГЕРБ, по чието желание със 77 подписа Михаил Миков свика заседанието в петък, ако влязат в пленарна зала, ще гласуват против отхвърлянето на ветото.

Часове след като излезе решението на Миков за заседание в края на седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова "Атака", ако искат ,4да изчистят името си", да не влизат в парламента при гласуването на актуализацията на бюджета.

"Аз съм убеден, че това е неестествена коалиция между "Атака" и ДПС - едните ходиха да събарят и да палят джамията, създадоха ни куп проблеми по времето на нашето управление, а сега крепят това правителство", каза Борисов, цитиран от "Фокус".

"Според мен е неестествена и коалицията и между ДПС и БСП, защото българските мюсюлмани бяха прекръствани и изселвани именно от тази компартия по време на "възродителния" процес. Всъщност абсолютно недопустимо е да работят една с друга тези партии поради идеологическата им несъвместимост, а в момента те управляват", продължи лидерът на ГЕРБ.

"Ако депутатите на "Атака" не се регистрират в пленарната зала на насроченото за петък извънредно заседание на депутатите, тогава и ГЕРБ няма да се регистрира и тогава всъщност ДПС и БСП имат 118 депутати. И тук е всъщност денят на истината, в който, както и да шикалкави Волен Сидеров - "по съвест", без съвест, или каквото и да било, ще подкрепят това правителство, и това е безпощадно ясно", разсъждава Борисов.

Веднага след това лидерът на ГЕРБ обяснява, че ако правителството предложи актуализация на бюджета, при което средства от нов държавен заем отидат за повишаване на енергийната ефективност или за изграждане на електронно правителство, парламентарната група на ГЕРБ ще я подкрепи.

"Аз многократно съм казвал, че има заеми, които имат смисъл, които не променят имиджа на държавата в рейтинговите агенции, а напротив - се толерират. Ако този заем, дори и да е 2-3 млрд. лева, е за енергийна ефективност, рейтингът на България ще се вдигне. Само след няколко години мултипликационният ефект от този заем ще бъде толкова голям, че всяко българско семейство ще има с поне 30% на година по-малки разходи за отопление, за енергия, за икономиката. Собствеността на хората ще стане по-скъпа и по-дългосрочна. И ако Орешарски предложи такава актуализация, аз му гарантирам 97 души от ГЕРБ да я подкрепят, защото е добра за държавата, добра е за хората, добра е за имиджа на България", мотивира идеята си Борисов.

"След 2 години това ще даде такъв ефект, че българите ще се отърват от думите корупция, административна тежест, губене на време по гишетата и това е огромно предимство за бизнеса", изрежда ефектите Борисов.

Миналата сряда президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето върху актуализацията на държавния бюджет за 2013 г., което обаче не засяга 40 -те млн. лв. за социални мерки. Държавният глава се мотивира с липсата на яснота за какво ще бъдат похарчени допълнителните средства от планираното увеличаване на дефицита и взимането на нов дълг до 1 млрд. лева, както и с отсъствието политики и реформи в подкрепа на заетостта, конкурентоспособността и растежа на икономиката.

Върнати са текстовете, свързани със занижаване на очакваните приходи (правителството очаква намаление на данъчните приходи с 550 млн. лв.), взимането на дълг (от 1 млрд. лв.) и увеличаването на средствата за непредвидени и неотложни разходи (с 286 млн. лв.), които могат да бъдат похарчени без санкция на парламента.

Държавният глава подчерта, че ветото не е самоцелно, но само така може да гарантира интересите на нацията. Въпреки опитите през последните месеци да ми се прехвърли отговорността за почти всичко, с което управляващите не могат да се справят, аз няма да се поколебая и в бъдеще ще действам с аргументи и по Конституция, заяви той на специална пресконференция миналата сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?