Парламентът спаси 10 хил. таксита, удължавайки живота им

Снимка: БГНЕС

Около десет хиляди таксиметрови автомобила, които трябваше да спрат работа още този месец заради навършване на десетгодишна възраст, бяха спасени, след като парламентът гласува на второ четене в сряда поправки в Закона за автомобилните превози, с които животът на такситата бе удължен на 15 години.

 

В нито една държава в ЕС няма ограничение за възрастта на автомобилите, обясни мотивите за изменението заместник-председателят на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения Георги Свиленски от "Коалиция за България".

 

"За нас е важно на първо място да бъде сигурността и след това възрастта на таксиметровите автомобили. Свидетели сме, че и сега коли на 3, 4 или 5 години не отговарят на изискванията за таксиметров превоз", коментира Свиленски. Кола в София на 10 години може да е на 2 млн. км, но кола в Смолян на 10 г. е на 150 хил. км, посочи още той.

 

Затова по думите му поправката в закона е правилна и дава глътка въздух на много хора, които сега е трябвало да сменят автомобилите си. Според Свиленски промяната ще даде възможност да се инвестира в по-сигурни и по-чисти автомобили, от което и пътниците ще бъдат по-доволни.

 

Свиленски съобщи още, че е възложено на ИА "Автомобилна администрация" да разработи нова наредба, нов тип изисквания към таксиметровите автомобили - да се гледа не само техническото състояние на автомобила, но и комфортът вътре.

 

Заместник-председателят на транспортната комисия отбеляза, че е важен контролът, важни са техническите прегледи и да няма корупция при тях. По думите му таксиметровите коли преминават на преглед през шест месеца и това е достатъчно често.

 

Друга промяна е свързана с въвеждането на касови апарати в градските, междуселищните и междуградските автобусни линии. Свиленски припомни, че срокът за това е изтекъл на 1 юли и вече е трябвало всеки автобус да има касов апарат. По думите му обаче въвеждането на касови апарати в градските линии е щяло да създаде голям проблем за пътниците и шофьорите.

 

С настоящата поправка даваме възможност на автобусните превозвачи да избират дали да използват касови апарати, или билети, издадени по наредбата за издаване на ценни книжа, обясни Свиленски. По думите му възможността за укриване на приходи е абсолютно еднаква при издаване на касов бон или при продажба на билет от ролка.

Споделяне

Още от България