Новият съдебен съвет вече е избран

Парламентът спази спазарената схема 5:2:2:1:1 за избор на ВСС

Зад брода останаха ветераните Бойко Рашков и Владислав Славов

Двамата, останали извън новия ВСС: Владислав Славов и Бойко Рашков. Сн. БГНЕС

Народното събрание оправда очакванията за предварително договаряне на квотата си от 11 членове във Висшия съдебен съвет и излъчи своите представители, сред които най-много бяха хората на ГЕРБ. Mediapool първи съобщи за наличието на задкулисна договорка за разпределяне на квотите на принципа 5:2:2:1:1, която бе спазена изключително дисциплинирано.

Схемата се видя особено ясно при гласуването на кандидатурата на Надя Пеловска – Дилкова, която придоби популярност като "гражданския кандидат", защото бе предложена на парламента от група неправителствени организации. Тя се представи много добре на изслушването пред правната комисия и направи впечатление на депутатите с визията си за реформа на съдебната система. Това обаче не бе достатъчно, за да стане член на ВСС.

Депутатите отхвърлиха и най-зле представилия се при изслушванията кандидат - Валентина Драганова, която бе номинирана от ГЕРБ. За сметка на това управляващите изпратиха във ВСС Димитър Узунов (председател на Районния съд в Сандански), издигнат от парламентарния им съюзник Яне Янев.

Изборът на новия съдебен съвет, от който зависят началническите назначения в съдебната власт, се следи "под лупа" от ЕС и САЩ. За западните партньори процедурата е тест за волята на България да продължи съдебната реформа. В началото на месеца ГЕРБ увериха западните посланици, че ще извършат възможно най-прозрачния избор на членовете на ВСС, съдейки кандидатите единствено според биографията, концепциите и представянето им по време на проведеното за пръв път публично изслешване. В крайна сметка подозренията за задкулисни договорки и квотно разпределяне на местата отново хвърлиха сянка върху парламентарния вот.

Първата задача на ВСС ще бъде изборът на новия главен прокурор, а процедурата ще започне веднага след конституирането на съвета в новия му състав на 3 октомври. ВСС ще трябва веднага да избере и новия ръководител на най-големия български съд – Софийския районен съд. Година по-късно ще започне процедурата по избор на председател на Върховния касационен съд.

ГЕРБ вкараха "пет плюс един"

ГЕРБ вкараха във ВСС своя досегашен депутат Юлиана Колева, Каролина Михайлова (Окръжен съд Варна), Мария Кузманова (Софийски градски съд, бивш съдебен инспектор), Светла Петкова (председател на отделение във Върховния административен съд) и Соня Найденова (Софийски градски съд).

БСП успяха да прокарат за членове на ВСС Незабравка Стоева (адвокат в Благоевград, бивш съдебен инспектор) и Галина Пачовска – Карагьозова (председател на отделение във ВАС).

Хората на ДПС са Васил Петров (адвокат във Благоевград, бивш съдебен инспектор) и Магдалена Лазарова – Проданова (заместник-апелативен прокурор на София). "Атака" вкараха следователя Ясен Тодоров, който също е бивш съдебен инспектор.

Депутатите бяха повече от лаконични в сряда и не пожелаха да задават въпроси на кандидатите заради продължилото близо 13 часа изслушване пред правната комисия.

Номинираните също не пожелаха да се обърнат към народните представители. Гласуването започна веднага след изчитането на краткия формален доклад от изслушването и представяне в рамките на две минути на всеки от 17-те номинирани. С това депутатите преминаха към гласуването, което окончателно оформи вида на новия Висш съдебен съвет, чиито 11 представители от професионалната квота вече са излъчени.

При гласуването направи впечатление, че в почти всички случаи ГЕРБ и ДПС гласуваха анблок. БСП подкрепиха своите кандидатите и посочените петима от управляващите, но имаха различен вот при гласуването на останалите предложения. РЗС също гласуваха заедно с управляващите.

Зад борда

По информация на Mediapool в последния момент се е стигнало до персонални промени в уговорката между партиите, които не са засегнали квотното разпределение на местата. ГЕРБ са предпочели Соня Найденова вместо предварително посочената Валентина Драганова, чието представяне по време на изслушването бе на ръба на провала. "Атака" са заложили на следователя Ясен Тодорова вместо на Йордан Давчев (следовател в Пловдив).

По информация на Mediapool промяната в плановете е наложена заради натиск от западните наблюдатели.

Отпадането на Бойко Рашков, номиниран от депутата от БСП Михаил Миков, бе една от изненадите, защото се считаше за "сигурен". Той е бивш член на ВСС, бивш заместник-правосъден министър на БСП, почти избран за главен прокурор, но спрян от президента Петър Стоянов през 1999 г. за сметка на Никола Филчев.

Първоначално Рашков бе подкрепен от 92 народни представители, 7 гласуваха "против", а 93-ма се въздържаха. Вносителят на предложението Михаил Миков поиска прегласуване, защото някои депутати не успели да упражнят правото си на вот. При второто гласуване обаче подкрепата от страна на ГЕРБ спадна с още десетина гласа и Рашков събра 85 гласа "за", 7 "против" и 104 "въздържал се". По Лидерът на БСП Сергей Станишев и Миков изглеждаха леко объркани, а председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ), която дирижираше процедурата по избора на ВСС от началото до края, проведе спешен телефонен разговор, докато течеше прегласуването.

Във ВСС не успя да попадне и Владислав Славов, който стана другата голяма фигура от магистратурата, дисквалифицирана по политически причини. Славов е бивш председател на Върховния административен съд, бивш зам.-главен прокурор и бивш конституционен съдия от съдебната квота. Той се ползваше с подкрепата единствено на СДС, след като от ДСБ заявиха, че няма да участват в процедурата по избор на ВСС заради наличието на политически договорки.

НС не издържа "теста"

Единственото изказването по време на гласуването бе на Янаки Стоилов (БСП). Той взе дума с искане за прегласуване след като "гражданската кандидатура" Надя Пеловска – Дилкова бе отхвърлена.

"Това гласуване е тест за резултатите от откритата процедура по изслушване на кандидатите. Точно такива номинации отразяват становището на професионалната общност и по-широката общественост. Надя Пеловска-Дилкова проведе впечатляващо със своята визия за съдебната реформа изслушване. Ако тя бъде отхвърлена крайните резултати от това изслушване отново ще се сведат до предварителни пропорционални разпределения на парламентарната квота", заяви червеният депутат.

Това обаче не впечатли ГЕРБ, които отново отхвърлиха нейната номинация, защото в крайна сметка съпартийците на Стоилов бяха посочили други двама кандидати.

След избора Мая Манолова призна, че Народното събрание е провело публичен, но не и прозрачен избор на членовете на ВСС.

Достоен главен прокурор

"Очакванията ми са новият ВСС да проведе честна, състезателна, прозрачна, видима за всички процедура и да избере достойния кандидат за главен прокурор", заяви бъдещият член на ВСС и бивш депутат от ГЕРБ Юлиана Колева. Очакванията са тя да бъде човекът, който ще прокарва най-видимо интересите на управляващата партия в съвета.

"Не бих могла да определя какъв трябва да бъде новият главен прокурор, това зависи от номинациите, които ще бъдат представени”, посочи Колева. Тя допълни, че няма наблюдения за договорености при избора на членове на ВСС от квотата на Народното събрание.

На въпрос за кадруването в съдебната система Колева каза: "Законът е дал достатъчно възможности на ВСС да гарантира тази независимост. Ако ВСС стриктно, точно и прецизно прилага правилата, мисля, че няма да има проблем с отстояването и гарантирането на независимостта”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?