Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Парламентът спази задкулисния сценарий при избора на съдебните кадровици

ГЕРБ вкара четирима членове на ВСС, БСП - трима, ДПС и "патриотите" по двама

4 коментара
Депутатът от ГЕРБ Дукова дава сигнал на колегите си как да гласуват с вдигнати очила. Сн. БГНЕС

Народното събрание попълни в сряда състава на новия Висш съдебен съвет, изпълнявайки предварителните задкулисни уговорки за партийни квоти в пропорция 4:3:2:2. Най-много членове вкара ГЕРБ – 4, следвана от БСП с трима. ДПС и “Обединените патриоти“ получиха по двама в т.нар. правителство на съдебната власт. Кандидатите на “Воля“ бяха предварително изключени от сметката.

ВСС е една от най-важните институции в държавата, защото администрира съдебната власт. Съветът назначава и наказва магистратите, което дава на съдебните кадровици огромна власт през влиянието им върху кариерното развитие на съдии, прокурори и следователи. Това пряко рефлектира върху всички обществени отношения.

Въпреки предстоящия важен избор, дебат в пленарната зала на практика нямаше. Цялата процедура се разви в кулоарите, където вървяха скрити от обществото изслушвания на кандидатите, за да могат управляващите и ДПС да отберат онези трима от шестимата излъчени от БСП, които най-много ги устройват. Социалистите влязоха в кампанията с цели шест предложения, някои от тях на прореформаторски съдии, от които бяха отсяти половината.

Различното в тези избори за попълване на парламентарната квота бе нуждата от квалифицирано мнозинство от 160 гласа за избор на новия ВСС. Това постави БСП в незаобиколима позиция, защото без нейните 80 депутати избор нямаше как да има. Социалистите обаче не успяха да капитализират преимуществото си при преговорите с ГЕРБ и ДПС. Лидерът на БСП Корнелия Нинова дори не присъства в залата при гласуването.

Процедурата се следи изкъсо от Европейската комисия, която в последния си мониторингов доклад подчерта, че това е ключов избор. Народното събрание не се впечатли и сътвори поредната пародия, чиято кулминация бе официалното изслушване на кандидатите за членове на ВСС преди около две седмици. Те получиха по 10 минути, за да се представят, а въпросите на неправителствените организации не бяха зададени. Накрая номинираните дори бяха пресирани да се вместят в по 2-3 минути, за да не бавят народните представители, които бързаха за пленарна зала.

По време на решаващото гласуване в сряда Снежана Дукова от ГЕРБ упътваше вота на своите колеги от групата с прости сигнали. Вдигната от нея химикалка значеше гласуване “за“, а подаде от Дукова сигнал с очилата ѝ означаваше “въздържал се“. “Обединени патриоти“ на свой ред не бяха готови с представянето на кандидата си Боян Новански и пропуснаха реда си. После неговата кандидатира бе маркирана с две-три изречения.

Парламентарният пазарлък за ВСС стана част и от играта https://www.mediapool.bg/tezhak-pazarlak-obvarzva-ukaza-na-radev-za-vas-s-izbora-na-chlenove-na-vss-news269219.html за избор на нов шеф на Върховния административен съд. БСП настояваше за увеличение на квотата си в съдебния съвет от трима на четирима души. По същото време президентът Румен Радев даде сигнал, че най-вероятно няма да подпише указа за избор на Георги Чолаков за шеф на ВАС. Съдия Чолаков е подкрепян от ГЕРБ и ДПС.

Кой кой е в Съдийската колегия на новия ВСС

Заместник-председателят на Върховния административен съд Боян Магдалинчев, който досега бе дясна ръка на отиващия си шеф на ВАС Георги Колев, бе излъчен от ГЕРБ и получи 213 депутатски гласа в своя подкрепа. Той се забърка в скандал миналата година при разпределянето на делото за уволнението на следовател Петър Петров – Пепи Еврото. Тогава медиите разбраха, че Магдалинчев е определил съдебния състав в нарушение на вътрешните правила на ВАС. Като председател на Втора колегия във ВАС той пряко отговаря за случайното разпределение на делата. Когато избухна скандалът с делото на Пепи Еврото, съдия Диана Добрева обясни, че Магдалинчев умишлено не включва в съставите по важните дела съдии, които намира за неудобни. Тя каза, че така е станало с дело на "Юлен", с делото "Ситнилски" и с делото на Пепи Еврото. Магдалинчев бе хванат в нарушение само за последния случай и се размина без наказание. След мандата си във ВСС той няма да се върне в съдебната система, защото ще е навършил пенсионната възраст от 65 години.

Съдията от Върховния касационен съд Вероника Имова (ГЕРБ) получи подкрепата на 227 депутати. В края на миналата година тя бе избрана за член на Комисията по атестирането и конкурсите във Висшия съдебен съвет. След последните промени в Закона за съдебната власт тази комисия вече се попълва от действащи съдии, а не от членове на ВСС. Доверие на Имова за тази задача бе гласувано от ВСС, а преди това и от Пленума на Върховния касационен съд.

Съдията от Софийския апелативен съд Даниела Маринова – Марчева (БСП) има 21 години юридически стаж, от които 16 като съдия последователно в Софийския районен съд и Софийския градски съд, а от 2012 г. е командирована в Софийския апелативен съд. Тя е граждански съдия и за нея не е известно да се е забърквала в скандали. В своята кампания за ВСС тя наблегна силно на въпроса за независимостта на съдиите. Неофициално се говори, че нейната номинация е била предварително съгласувана с ДПС. Номинацията ѝ бе подкрепена от 226 депутати.

Съдията от Апелативния специализиран наказателен съд Драгомир Кояджиков (БСП) израства в кариерата шеметно. Преди да стане апелативен спецсъдия той беше районен съдия в Русе и районен съдия в София. Сега вече е член на ВСС. Името му бе замесено в скандал с незаконно формирането на съдебния състав по мярката за отклонение на кмета на Галиче Ценко Чоков, но вината бе поета от ръководството на съда. Той получи подкрепата на 228 кандидати.

Адвокат Боян Новански (“Обединени патриоти“) бе издигнат лично от лидера на “Атака“ Волен Сидеров. Новански направи силен реформаторски анонс при изслушването му от депутатите. Той каза, че не е поемал никакви политически ангажименти и се обяви за намаляване на политическата квота на парламента във ВСС. Отделно адвокатът критикува сегашния ВСС за немотивираната кадрова политика и обяви за съкращаване на малко натоварените съдилища и прокуратури. Новански се обяви за голям привърженик на пълното самоуправление на съдебната система. В съдебните среди обаче адвокатът е свързван с бившия директор на столичното следствие Петьо Петров - Еврото, който е близък до Делян Пеевски. В имотния регистър през 2006 г. е вписано, че Петров дарява на Новански имот край Созопол, пише “Капитал“. Адвокатът стана член на ВСС с подкрепата на 200 депутати.

Последният избран член за Съдийската колегия на ВСС е бившият временен председател на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев, когото ДПС “освети“ като свой човек по време на процедурата. Съдия Гроздев е председател на Търговската колегия в САС. В продължение на две години и два месеца Гроздев бе временен ръководител на апелативния съд след отстраняването на Веселин Пенгезов. През това време се проваляше всеки опит на ВСС да избере постоянен шеф. Една от версиите бе, че протакането е умишлено, за да може "човекът на ДПС" да ръководи съдилището, докато ВСС намери друга "подходяща" кандидатура. За него се събра най-малката парламентарна подкрепа – 198 гласа.

С тези шестима членове Съдийската колегия на ВСС е попълнена. През юни съдиите избраха своите шестима представители, от които петима имат прореформаторска визия и репутация в съдебната система. В Съдийската колегия участва и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. За прореформаторско мнозинство обаче са нужни осем гласа. Дали това ще се случи зависи от поведението на двамата членове, избрани с подкрепата на БСП. Предвид начина, по който получиха благословията на ГЕРБ и ДПС, това е малко вероятно.

ГЕРБ и ДПС очаквано отказаха да подкрепят единствената съдийка с несъмнено прореформаторска визия – Марина Дойчинова. Съдийката от Върховния административен съд бе единствената в петчленния състав по делото за конфликт на интереси срещу Ахмед Доган, която излезе с особено мнение и настоя държавата да конфискува хонорарите, получени от него като хидролог. Управляващите не подкрепиха и съдия Диана Хитова, която е бивш депутат от БСП.

Кои са новите представители на прокурорите

ГЕРБ е единствената партия, която вкара двама души в Прокурорската колегия на ВСС – Гергана Мутафова и Калина Чапкънова – Кючукова. БСП прокара кандидатурата на Светлана Бошнакова, ДПС заложи на Пламена Апостолова, а “Обединените патриоти“ на Йордан Стоев.

Районната прокурорка от Пловдив Гергана Мутафова (ГЕРБ) стана член на ВСС с гласовете на 222-ма депутати. Тя не успя да събере достатъчно подкрепа сред колегите си от прокурорската гилдия, за да влезе във ВСС, но сега проби от квотата на парламента. Неофициално за нея се говори, че е близка до главния прокурор Сотир Цацаров. В хода на кампанията за избор на членове на ВСС от прокурорска квота Мутафова излезе с отявлено реформаторска концепция. Тя предложи въвеждане на санкции за прокурорите, ако съдът произнесе оправдателна присъда по зле изготвен обвинителен акт. Мутафова не спестява констатациите за "изключително високите нива на корупция" по върховете на властта. Пловдивската прокурорка предлага прекратяване на противоречивата кадрова и дисциплинарна практика на ВСС чрез създаване на унифицирани правила.

Заместник-апелативният прокурор на София Йордан Стоев (“Обединени патриоти“) бе подкрепен от 184 депутати. Той бе издигнат от Волен Сидеров. Прокурор Стоев е известен с това, че отказва да разследва депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа" през 2015 година. Прокурор Стоев потвърждава отказа за образуване на дело на прокурор Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура с аргумента, че тя е "пълна и всеобхватна".

Окръжната прокурорка на Бургас Калина Чапкънова – Кючукова (ГЕРБ) получи подкрепата на 209 народни представители. Тя нашумя в публично, след като дълго време бе наблюдаващ прокурор по делото за атентата в Сарафово. После бе наблюдаващ прокурор по делото за престрелката в Слънчев бряг, където бе ранен Митьо Очите, а един от гардовете му бе убит.

Шефката на столичното следствие Пламена Апостолова (ДПС) бе подкрепена от 191 депутати. Тя също е близка до главния прокурор Сотир Цацаров. Най-известното дело, по което тя е работила, е за източването на "Топлофикация-София". През юли миналата година Апостолова бе назначена за шеф на следствения отдел на Софийския градски съд (СГС) на мястото на Иван Иванов. Рокадата бе предприета след скандала със следователя бунтар Бойко Атанасов, който обяви, че в следствения отдел има "шпицкоманда" от следователи под пълния контрол на главния прокурор Сотир Цацаров. Иван Иванов не успя да овладее добре този случай и с половин уста призна за намесата на високопоставени прокурори в работата на следователите. Сега Апостолова е промотирана за член на ВСС.

Върховната прокурорка Светлана Бошнакова (БСП) бе подкрепена от 224 души. Най-голямата подкрепа за кандидат за член на ВСС от Прокурорската колегия. Тя е прокурор от Върховната касационна прокуратурата и предпочитана от БСП за ключови позиции в съдебната власт. Преди шест години тя бе избрана за съдебен инспектор, след като бе издигната от БСП. След края на мандата ѝ през 2016 година тя се върна на работата в прокуратурата.

И пак без дебат

И този ключов за съдебната власт избор бе претупан от пленарната зала без дебат.

Изказванията бяха общо четири. Крум Зарков (БСП) призова управляващите да нарушат предварителните договорки за квотно разпределение и да гласуват по съвест за кандидатите. Това обаче не се случи.

“Трябва ясно да кажем, че членовете на ВСС не са представители на политически партии, затова и всякакво квотно разпределение не е логично. Това, че една група има най-много депутатите по никакъв начин не ѝ дава право на най-много представители във ВСС. В хората остава усещането за договорки, когато числата излизат“, каза Зарков. Той призова депутатите да не оказват натиск върху ВСС.

Лидерът на “Воля“ Веселин Марешки се представи в най-опозиционна светлина, което е обяснимо с факта, че неговата партия не получи “квота“ в новия ВСС. Той обясни, че изборът е предопределен - както си и беше. Марешки настоя парламентът да не гласува кандидатурата на следователката Пламена Апостолова (ДПС), защото тя не е дала обяснение за притежаваното от нея имущество, а освен това е съпруга на Георги Апостолов, който е шеф на софийския офис на Комисията за конфискация. Според Марешки има съмнения за шуробаджанащина.

Лидерът на “Воля“ призова да не се гласува и кандидатурата на прокурор Йордан Стоев, който бе издигнат от Волен Сидеров. Марешки припомни, че първоначално Стоев е бил излъчен за член на Съдийската колегия, после е имало корекции за Прокурорската колегия.

"Това показва, че Волен Сидеров не познава достатъчно добре юриста, когото предлага“, каза Марешки, който, разбира се, не бе чут.

На фона на всичко това председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че цялото изслушване е било “прозрачно за българските граждани, което е доказателство, че процедурата е прозрачна“. Не се разбра какво Цветанов смята за прозрачно.

Преди седмица ДСБ, "Да, България", "Зелените", БЗНС и ДЕОС разпространиха общо отворено писмо с призив към депутатите да не подкрепят четирима от номинираните за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота. Ставаше дума за Стефан Гроздев и Боян Магдалинчев, адвокат Боян Новански и прокурор Йордан Стоев. Партиите напомниха публичните съмнения около интегритета на тези кандидати. В крайна сметка обаче парламентът ги избра.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. balrogbg
  #4

  Дпс Атака Бсп седем не е зле, успешен ден за съветското лоби.

 2. Станиславчо
  #3
 3. Територия на Мики Маус
  #2

  Демокрация сме! Народа е избрал тези, които са ги избрали! Това е положението! Те са избрани от ЛЕГИТЕМНА институция, получила доверие на преки избори!

 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.