Парламентът спешно придвижи преместването на ГДБОП в ДАНС

Планира се създаването на постоянна комисия за контрол на службите и СРС-тата

Временната правна комисия, в която няма депутати от ГЕРБ, в сряда спешно разгледа на първо четене промените в Закона за ДАНС, които предвиждат ГДБОП да бъде преместена в агенцията. Това стана няколко часа след като парламентът избра новото правителство с мандат на БСП и с премиер Пламен Орешарски.

 

Предложението бе внесено преди ден от лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, както и от колегите им Михаил Миков и Христо Бисеров.

 

Както Mediapool вече писа, проектозаконът на практика ще върне разследващите функции на ДАНС, които ѝ бяха отнети след идването на ГЕРБ на власт през 2009 г. МВР пък напълно ще се освоботи от ангажиментите си по противодействието на тежката и организирана престъпност.

 

Новият вътрешен министър Цветлин Йовчев вече коментира, че това няма да възпрепятства работата на силовото ведомство, което по думите му ще се съсредоточи в разследването на битовата престъпност и финансовите престъпления.

 

"Де факто ние възстановяваме правомощията на ДАНС да извършват разследвания. Наравно с разследващите полицаи от МВР ще има и разследващи агенти от агенцията", коментира в сряда зам.-председателят на парламента Христо Бисеров.

 

Промените предвиждат председателят на агенцията вече да се гласува от Народното събрание по предложение на Министерския съвет. Както и досега, шефът на ДАНС ще се назначава с указ на президента.

 

"Работата на агенцията ще бъде предмет и на парламентарния контрол. Досега установихме, че парламентарният контрол за службите за сигурност не е ефективен, дори заобиколим", добави Бисеров.

 

Той каза още, че парламентът възнамерява да създаде постоянна комисия за контрол върху службите за сигурност, която да бъде формирана на паритетен принцип.

 

"Досега контролът върху службите се осъществяваше чрез едни малки комисийки и подкомисии в НС, разхвърляни на 4-5 места, а и така лявата ръка не знаеше какво върши дясната. Новата комисия ще контролира използването на СРС, както и трафичните данни по Закона на електронните съобщения", уточни Бисеров.

 

По време на краткото обсъждане на промените в Закона за ДАНС депутатът от "Атака" Павел Шопов заяви, че "ГДБОП ще приключи да функционира в този ѝ вид - досега тя бе силно политизирана и бе нещо като "полицейска палка", създаваше проблеми".

 

Колегата му от БСП Младен Червеняков пък добави, че "трябва да се прецени как най-добре да функционират двете полицейски структури - МВР и ДАНС, как ще се отдели СДОТО като самостоятелна агенция и как те ще си взаимодействат с други звена".

По думите на социалиста през следващите седмици и месеци ще бъде изготвена поредната концепция в сектора, като трябва да се отговори на въпроса дали МВР ще се занимава само с полицейски и охранителни функции, а другите – отделени в агенции, или може да се приложат и други структурни идеи.

"Ще се съобразя със закона и ще съдействам за създаване на нужната организация", пък бе единственият лаконичен коментар на настоящия председател на ДАНС Константин Казаков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?