Парламентът спира да работи по време на извънредното положение (обновена)

Заседания ще има само при необходимост, парламентарният контрол ще е писмен

Парламентът спира да работи по време на извънредното положение (обновена)

По време на извънредното положение Народното събрание ще заседава само когато има актове за извънредното положение. Парламентарният контрол ще бъде писмен. Парламентарните комисии ще могат да продължат работата си.

Това решиха депутатите в четвъртък. Предложението бе прието съв 115 гласа "за" и 65 - "против". Единствено БСП не подкрепи идеята.

"Няма да се гледаме по телевизията, но мисля, че това на този етап не е проблем. Знам сега, че някой ще каже това е диктатура в полза на изпълнителната власт, защото с това се дава възможност двама генерали да ни управляват, че парламентаризмът загива и всякакви други такива клишета. Нека да четем Конституцията", председателят на парламента Цвета Караянчева, която е внесла предложението за разпускането. То е подписано от председателя на "Воля" Веселин Марешки, от депутатите Юлиан Ангелов (ВМРО), Борис Ячев (НФСБ) и Красимир Ципов (ГЕРБ). 

Тя добави, че не може да се очаква от цялата страна да е в карантина, която все повече се затяга, а самите депутати да не спазват социалното дистанциране. "В момента нацията ни показва изключителна дисциплина, хайде и ние да не вървим в обратната посока", каза тя. По думите ѝ основният риск е някой от депутатите да се разболее, защото тогава всички останали ще са в карантина и парламентът наистина да спре работа.

Според БСП това предложение противоречи на конституцията и показва желанието на управляващите за диктатура и управление с "актове и пресконференции". Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заподозря, че управляващите ще използват "периода на абдикация на Народното събрание", за да заметат следите на откраднатото и ще продължат безконтролно да работят по същия начин.

"3 дни заличиха 29 години съществуване и прилагане на българската Конституция. Вчера правителството предложи като компенсация за кризата на българските граждани единствено живот на кредит. Пари чрез кредит, работа чрез кредит, живот на кредит ви дадоха вчера. Днес ви дадоха свобода под карантина. Имаше и такова изказване. Утре - влиза в действие диктатурата. Това са трите дни, които променят България за месеци напред", каза тя.

Красимир Ципов от ГЕРБ пък попита социалистите защо не продължават да провеждат партийните си събрания за избор на председател на партията, след като според тях няма никаква опасност и демокрацията е под заплаха.

Йордан Цонев от ДПС пък подчерта, че основното човешко право е на живот и пред него всички останали имат второстепенно значение. Според него досега парламентът не е гарантирал правото на живот на народните представители, нито на хората, с които контактуват. Според него парламентът не спира да работи, а просто ще заседава когато е нужно. 

"Вместо да се опитаме заедно да търсим работещите решения, вие пристъпвате към най-лесното - да заключим парламента отвън и да се събираме тогава, когато хрумне на председателя и на ГЕРБ. Ние смятаме, че Народното събрание като върховната институция в една република с парламентарно управление трябва да дава пример на хората не с това да стоим затворени в къщите си, да се страхуваме да не се заразим, а да даваме пример като гарантираме нормалността в държавата и в управлението, като гарантираме демокрацията и демократичния процес, като осигурим контрол над действията на изпълнителната власт", каза зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин от БСП.

Добави, че премиерът Бойко Борисов можел да нареди искането за прекратяване на работата да е от името на ГЕРБ, за да спести унижението на Караянчева. "Вие не намерихте начин парламентът да бъде полезен, а го превръщате в гумен печат на правителството. Ние от опозицията ще се борим за демокрацията, а рано или късно вие ще платите цената. Този парламент трябва да бъде свикан само веднъж - да гласува оставката на правителството", каза Кристиан Вигенин.

"Страшно е хора умират. Направете си командировка до Италия, няма да ви пуснат, но добре е да гледате по телевизията. Да не слизам до вашето ниво с политикантстването.Погледнете се утре сутринта в огледалото си задайте въпроса: "Ако някой от моите познати, легне в болницата и животът му е накосъм, аз вчера какви глупости говорих в Народното събрание", каза Маноил Манев от ГЕРБ.

Социалистът Антон Кунев подчерта, че спирането на работа на Народното събрание е престъпление срещу държавността, но това не е само български феномен. "Това ще доведе до тежка криза на елитите. Преди всичко на политическите елити, към които в момента спадате вие. Само след няколко месеца това разграждане на държавността, което правите, ще падне върху вас, защото вие сте тази държава", каза той.

"Пред болестта и смъртта всички сме еднакви. Не го забравяйте това. Тук има един депутат, който също уважавам неговият баща работи в 5-та градска болница и всеки ден се среща с болестта. Моята сестра също е на първия фронт и е заразена с коронавирус. Да, смейте се, болестта е изключително тежка и вирулентна", каза по време на дебата Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Аптекарско-петролният бос и председател на "Воля" Веселин Марешки, който миналата седмица се появи в предпазен костюм, не само подкрепи затварянето на парламента, но и остана доволен, че чули критиките, които отправил преди 6 дни. "Във всички новини докато пътувах към парламента, се говореше, че единствените места, в които не се спазват забраните, процедурите и заповедта два метра един от друг и да не се скупчваме, това са ромският квартал "Столипиново" и българският парламент", каза миналата седмица той. 

"Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете, е казал Бенджамин Франклин. Българският парламент е заседавал по време на война и чума, сега обаче искате да спре", каза Явор Божанков от БСП. Според него целта на демонстрацията на Марешки със защитното облекло била да хората да се отвратят от парламента и да посрещнат с аплодисменти решението депутатите да се разпуснат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?