Парламентът спира да работи с месец по-рано

Заради двете изборни кампании Народно събрание ще приключи работата си около месец предсрочно, в края на май, казаха за Mediapool депутати от управляващата коалиция. Официално мандатът на НС изтича на 25 юни.

Вотът за български представители в Европейския парламент ще е на 7 юни, а за национален парламент в началото на юли.

С промени в изборните закони предизборната кампания бе намалена от 30 на 21 дни, което значи, че за европейския вот тя започва в средата на май, а за националния – в средата на юни.

И министри, и депутати обаче ще бъдат предизборно ангажирани далеч по-рано, а социалистите вече откриха реално кампанията си с рейдове из страната, на които членове на кабинета и народни представители разясняват успехите от управлението. Обиколките са за сметка на държавния бюджет, казаха миналия месец от "Позитано"20.

Заради твърде скъсения работен календар на НС, мнозинството възнамерява да приеме най-важните и спешни закони до края на май. Намеренията са след това депутатите да излязат в отпуск до средата на юни, после да се върнат за малко и да гласуват края на мандата на 40-ото НС.

Официално решение как ще работят депутатите през оставащите няколко седмици все още няма, но разговори за това са били водени на председателския съвет в сряда сутрин, казаха пред Mediapool представители на мнозинството. От опозицията прогнозираха, че заради двете последователни кампании НС може да излезе в отпуск и откъм 15 май, когато стартира официално агитацията за евроизборите.

"Няма да се случи така, защото имаме още доста неща да свършим", заяви висш представител на левицата. Негов колега смята, че "най-разумното е депутатите да работят до края на май".

Именно за да приемат най-спешните законови поправки, като тези за националните избори, мнозинството обмисля НС да работи извънредно на 13 и 14 април, седмицата преди Великденските празници. След това до края на април остават 8 работни дни, в които можело да се наложат отново извънредни заседания.

Споделяне

Още от България