Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Парламентът сведе президентския референдум само до въпрос за електронния вот

Депутатите отхвърлиха другите две питания на държавния глава

16 коментара
Снимка: БГНЕС

Референдумът за изборните правила тази есен ще бъде само с един въпрос - дали да се въведе електронно гласуване. Депутатите отхвърлиха във вторник другите два въпроса, предложени от държавния глава.

Допитването ще се проведе заедно с местния вот на 25 октомври.

Държавният глава предлагаше референдумът да бъде по три въпроса "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми"; "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите".

Преди обсъждането на предложението му от парламента Плевнелиев се обърна към парламентаристите от трибуната с призив да подкрепят питанията му.

Различно оформени между отделните политически сили мнозинства обаче на практика бламираха държавния глава и оставиха от трите предлагани от него въпроса само единия.

Питането за дистанционно гласуване по електронен начин получи подкрепата на 146 народни представители, 40 бяха срещу него и 10 се въздържаха.

Плевнелиев: Референдумът за изборните правила е важен колкото и съдебната реформа

Референдумът за изборните правила е толкова важен колкото съдебната реформа, заяви от парламентарната трибуна държавният глава Росен Плевнелиев в обръщение към народните представители.

По думите му първопричината за всеки от големите проблеми на България е съдебната система и изборния процес.

"И ниското доверие на гражданите, и усещането за липса на справедливост, и незадоволителният растеж на икономиката и доходите, и недостатъчният размер на инвестициите, и корупцията, и сивата икономика, и ниската избирателна активност, са логичен резултат от неефективна система на правораздаване и неустойчив изборен процес. Именно затова силно подкрепям провеждането на дълбока и всеобхватна съдебна реформа и на национален референдум по изборни права на гражданите”, каза още Росен Плевнелиев.

Още

Различните коалиции

Депутатите отхвърлиха въпросите за мажоритарен избор на част от народните представители и за задължителното гласуване.

По тези два въпроса ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ гласуваха "за", но гласовете им се оказаха недостатъчни, тъй като групите не бяха в пълен състав. "Атака" не участва в нито едно от гласуванията.

Питането за задължително гласуване първоначално получи подкрепата на 98 депутати (ГЕРБ, ПФ, АБВ и част от Реформаторския блок), 58 бяха "против", а 25 се въздържаха. Филип Попов от БСП поиска прегласуване, в което само 80 депутати бяха "за", 59 гласуваха "против" и 25 се въздържаха. Така на практика 5 гласа не стигнаха парламентът да подкрепи въпроса на държавния глава.

Само ГЕРБ и АБВ пък подкрепиха предложението на Плевнелиев на референдума да се пита за мажоритарен избор на част от депутатите. Въпросът бе отхвърлен с 89 гласа "за", 85 "против" и 22-ма въздържали.

Преди гласуването и опозицията, и партньорите на ГЕРБ разкритикуваха въпроса на президента за мажоритарния вот. Те го нарекоха "неясен" и "объркващ", защото не указва какъв ще е процентът на мажоритарност при въвеждането на смесена избирателна система.

Предложението на ДПС (което по-скоро бе иронично, тъй като формацията на Местан е най-отявления противник на мажоритарното гласуване) за мажоритарен избор на всички 240 депутати беше отхвърлено с 43 гласа "за", 78 "против" и 42 "въздържал се".

"По вота ви ще стане ясно кой чува народа и кой не чува народа. Ако ще бъдете популисти, бъдете докрай. ДПС няма да бъде съучастник чрез промяна в избирателната система да се поднасят служебни еднопартийни мнозинства на първата политическа сила в България. Сега е ГЕРБ, утре може да бъде друга", каза Местан, аргументирайки предложението си за мажоритарен избор на всички 240 депутати.

Предложението на Реформаторския блок мажоритарният избор да се засили с преференциалния вот получи подкрепата само на 27 депутати, 26 бяха против, а 106 се въздържаха.

БСП и АБВ поискаха от своя страна половината от депутатите да са мажоритарни, но гласът за тях да се отчита с пропорционалния.

Изказванията

Преди това председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов напомни на депутатите, че "този референдум не е инициатива на президента", а за него са събрани подписите на над 570 000 граждани. Президентът се съобрази с въпросите, които бяха зададени в подписката, каза Цветанов.

Всъщност обаче инициативата на държавния глава през 2014 г. предхождаше действията на инициативния комитет начело с Георги Близнашки, който се наложи да събира подписи, след като предишният парламент отхвърли искането на държавния глава.

"Защо трябва днес да коригираме текстове, зад които стоят 570 хиляди гласа? Не е наше право и не е морално", заяви Цветанов.

По време на дебатите от БСП се възпротивиха на съчетаването като технология на местните избори и провеждане на национално допитване с изборните въпроси. Това според тях може да опорочи самите местни избори.

От ДПС пък очаквано се обявиха против задължителното гласуване, защото според Местан то ще доведе до задълбочаване на пороците на политическата система у нас.

Най-крайни в оценките си бяха "Атака", които поискаха президентът да оттегли предложението си и да не се гласува предложението за провеждане на допитването с трите изборни въпроса. "Вие искате да направите една политическа реклама на самия себе си, но не е нужно за това да хабите парламентарно време", обърна се Сидеров към държавния глава.

След отхвърлянето на два от трите въпроса на президента, социалистът Георги Божинов отчете резултата от гласуването на Народното събрание като "тежко и заслужено поражение за президента на републиката”.

ГЕРБ обвини Реформаторите за провала на два от трите въпроса

Гласуването на реформаторите по въпроса за мажоритарния вот не е било коректно към гражданите, които са се подписали преди година под искането за референдум за изборните правила, каза по-късно пред журналисти председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов като припомни, че представители на Реформаторския блок са участвали в събирането на подписи преди година за референдум със същите въпроси.

Той попита кога реформаторите са искрени - когато са били съпричастни към тази инициатива или сега, когато не подкрепиха въпроса за мажоритарния вот. Това е тяхното решение и това беше основното за неминаването на тези текстове, коментира Цветанов.

По думите му на база разговори и изразени позиции от вчера и днес сутринта той се е надявал да бъдат подкрепени поне два от предложените въпроси за референдум - за мажоритарния вот и за електронното гласуване. По отношение на задължителното гласуване Цветанов уточни, че и в групата на ГЕРБ е имало колебания. По принцип смятаме, че задължителното гласуване би могло да повиши избирателната активност, което е най-важно в един изборен процес, и би могло да ограничи контролираният и купен вот, каза той. По думите му е било ясно, обаче, че текстът няма да мине, тъй като и от РБ, и други групи са заявили, че няма да го подкрепят.

В отговор на въпрос Цветанов заяви, че в тази ситуация - само с въпроса за електронното гласуване, референдумът няма да постигне целите, за които днес е говорил президентът. По думите на Цветанов е хубаво да се въведе електронното гласуване, но е било задължение на депутатите в референдума да се включат и други въпроси, свързани с изборните правила.

Отговорът на Реформаторите

Изявлението на Цветанов по-късно бе коментирано от депутата от РБ Петър Славов.

Попитан защо повечето от депутатите на РБ не подкрепиха първите два въпроса Славов заяви, че по отношение на мажоритарния избор от групата са предложили редакция, която обаче не била подкрепена в пленарна зала. По думите му е добре да е ясно какво точно се питат хората, защото в сегашния вид въпросът имал различни тълкувания. "Ние дадохме нашето разбиране за реален мажоритарен елемент и работеща преференция, но залата го отхвърли. Съответно ние си подкрепихме нашето предложение и не подкрепихме останалите", обясни депутатът.

Петър Славов каза, че по отношение на задължителното гласуване групата е гласува шарено, защото част от депутатите са имали определени съображения, че може да се говори за противоконституционност.

В отговор на обвиненията на Цветанов, че РБ не са се съобразили с подписите на граждани за произвеждане на национален референдум, Славов заяви: "Включително и ние тогава се подписахме и събирахме подписи, направихме всичко възможно този референдум да се реализира, но той беше провален от мандата Орешарски".

Попитан защо сега не са гласували за два от въпросите за референдума Славов уточни, че групата като цяло е подкрепила референдума и други групи трябва да се питат защо част от въпросите са отпаднали. Нашето гласуване не мисля, че беше изненада, каза Славов. Той уточни, че не е имало предварително решение на ПГ на РБ как да се гласува по трите въпроса за референдума.

Плевнелиев: Всяка партия носи отговорност за действията си

След като 2/3 от идеите му не бяха приети, държавният глава изпрати чрез прессекретариата си кратка позиция, в която не бе така обстоятелствен както преди гласуването в обръщението си към парламента.

"Днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на референдум по три въпроса от съществено значение не само за изборния процес, а и за демократичното развитие на страната", смята Плевнелиев.

"Конституцията ясно определя ролята и отговорностите на всеки, за да работи пряката демокрация. Крайното решение е на Народното събрание и всяка една от политическите сили, представени в него, носи политическа отговорност за своите действия", твърди още той.

"Държавният глава вярва, че на предстоящия референдум българските граждани ще покажат чрез своята активност, че тяхното мнение е важно и че те искат да бъдат активен участник във вземането на важните за страната решения", завършва държавният глава.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

16 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. николайтрезвен
  #16

  Имахме Византийско робство. Имахме Турско робство. Имахме Комунистическо подтисничество. Изходът винаги е бил по насилствен начин. Сега имаме Парламентарен произвол. Чудно ми е какво чакаме.

 2. Pilgrim
  #15

  Цирка е пълен- срам и позор,дпс пак надделя като псевдоопозиция- защото РБ,Герб и ДПС се командват до голяма степен от едни и същи метрополии. Българският народ за пореден път го лишиха от правото и задължението/които вървят съвкупно/ да гласува и от мажоритарен ефективен елемент и остана т.н. електронно гласуване. Вместо да се фалшифицират протоколи и крият чували с бюлетини сега партийните хакери не само ще фалцифицират вота на "електронния" електорат,дори за кого е гласувал,но и ДПС по целият

 3. Ливада
  #14

  Боряна 11, не се прави на фин психолог, много си далеч дори от селска гледачка на боб даже и по елементарна логика. Ти ли ще ми кажеш за кого съм гласувал? Това, че съм гласувал досега за някоя политическа формация, значава ли, че нямам право да я критикувам? Или и ти си от тези фанатици, които щом веднъж са решили за кого гласуват, "Партията е права, дори и когато съгреши"? Що не отовориш по съществото на това, което казвам? Много ли е демократично да откажеш на народа правото да каже какво мисли

 4. Ivaylo Radulov
  #13

  Вчерашния ден бе добър ден за мен - легнах си и спах дълбоко , без да имам и йота угризене , че не съм гласувал нито за Герб , нито за РБ , нито за ДпС , нито за Бсп , нито за анимационните "патриоти" - радвам се , че само написах нещо подходящо в/у бюлетината и я пуснах ... Казвам това , защото те доказаха , че не са на нивото на Държавността , бламирайки предложенията на Президент Плевнелиев за Референдум ,бламираха НАС , Гражданите , по много други проблеми за които Обществото не е и наясно- също...

 5. Мони_deactivated_1480055728
  #12

  Само ГЕРБ /най-голяма/, ДПС/с компактни райони/ и от части БСП с \"крепостите\" си имат файда от мажоритарно! НО ги е страх от преференциите, защото им бъркат наредените в листата по команди на началниците.А обучението на симпатизантите е мнооого трудно.А така се избират простаци с пари ,калинки и всякакви ....

 6. Boriana Boneva
  #11

  Ливада не с тоя номер. Не си гласувал за тях.

  А за другите ще кажа- аз съм за референдумите, за да се огледаме в политическата си незрялост. За да се видим колко струваме. Иначе съм против задължителното гласуване и против преференциалното. И ще кажа защо. Защото при 100% гласували малките партии НАПЪЛНО СИГУРНО могат и да не стигнат 4%. Ако ли пък ги хванат, при разпределението на гласовете върху спечелилите, КОЙ ПЕЧЕЛИ НАЙ- МНОГО- ГЕРБ, БСП И ДПС. Така трите партии ще се увековечат. За преференциално-

 7. Ливада
  #10

  РБ току що отряза клона, на който седи, занапред да си търсят други избиратели. Гласувал съм за тях, но не приемем да ми казват, че няма да ми позволят да гласувам на референдум какво искам, защото отговорът ми може да не им хареса. А аргументът на разни мунчовци, че е противоконституционно да се питат хората дали искат гласуването да е задължително, си е просто мунчовски. Ами нали конституцията се определя от това какво искат хората, а не обратно! Ако конституцията не съответства на преобладаващите настроения на хората, толкова по-зле за конституцията - значи следва да бъде съотвеетно изменена!

 8. marij
  #9

  До Васил Митов В САЩ имаме ДЕЙСТВАЩА правораздавна система, макар и тя да има някои проблеми. Тук ВСИЧКИ знаят, че ДПС контролира прокурорите, като започнем с книжният Пеевски и тъста му, ЗАТОВА и не променят конституцията в частта за главния прокурор! Няма НИТО един осъден политик или бизнесмен, който е от редиците на ДПС а останалите мафиоти им плащат, за да са недосегаеми. Какво ще стане, когато 240 депутати са платили на ДПС за да са в парламента? Нали виждате че при ДПС българските имена са на лица отхвърлени от другите партии или лица свързани с мошеничества - само вижте кои отидоха при тях след фалита на правителството на Орешарски.

 9. Васил Митов
  #8

  Не разбирам защо предложението на ДПС всичките 240 депутати да се избират мажоритарно се определя като иронично, след като най-голямата демокрация в света - САЩ - избира всички конгресмени (както в долната камера, така и в сената) изцяло мажоритарно. Но да се очаква от нашите депутати сами да си въведат мажоритарен вот е все едно да се очаква да си подадат оставките.

 10. asigma
  #7

  депутатски "шеги", но много скъпа цена имат тези действия в бъдещето

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.