Парламентът удължи за пореден път срока за лихвоточките

Да се удължи до края на тази година крайният срок за подаване на заявление за плащане на обезщетения по лихвоточките, предвиждат промени в Закона за уреждане правата на гражданите с многогодишни жилищноспестовни влогове, внесени от левицата, които парламентът прие на първо четене в сряда.

Това се наложи, защото според сега действащия закон, срокът изтича на 21 май, четвъртък, а все още има много хора, които са подали заявления.

През годините бяха предоставяни редица законови възможности за обезщетение на хората, които имат дългогодишни спестовни влогове за жилища, направени преди 1990 г. Последната възможност, която се предоставя, оценява една лихвоточка на 8 стотинки.

Коалиция за България предлага срокът за обработка на документите да се удължи до 30 ноември следващата година. Депутатите одобриха на първо четене и проекта на независимата Мария Капон, който предвижда удължаване на срока за подаване на заявления с 6 месеца - до 21 ноември, и за обработка на документите с още 6 месеца след тази дата.

За да получат компенсация според сегашните разпоредби, правоимащите не трябва да притежават имоти за над 40 000 лева. С промените този праг се вдига на 60 000 лева.

Депутатите решиха тази седмица да няма парламентарен контрол, за да може Народното събрание да има повече време за обсъждане и гласуване на законопроектите в дневния ред.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес