Парламентът умува как да работи след първия депутат с Covid-19

Парламентът умува как да работи след първия депутат с Covid-19

Дистанционни дебати, влизане по групи в пленарната зала и гласуване в партийния дом или НДК, където има по-големи зали. Това са само част от обсъжданите варианти за продължаване на работата на парламента, след като бе регистриран първият случай на депутат с коронавирус у нас, което наложи и останалите депутати спешно да си направят тест. Дали въобще ще се стигне до въвеждането на подобни мерки ще се реши, след като излязат резултатите на народните представители.

Почти в полунощ във вторник председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че депутатът от ДПС и председател на социалната комисия Хасан Адемов е с положителна проба за Covid-19. Това наложи да бъдат отменени спешните дебати по актуализацията на бюджета и новият таван на дълга, поискани от правителството именно заради кризата с коронавируса. Въпреки това се очаква да бъдат приети промените в бюджета, както и предложеното от Министерския съвет удължаване на извънредно положение до 13 май.

Това наложи в четвъртък сутринта в парламента да се проведе извънреден председателски съвет, относно алтернативните възможности за работа на Народното събрание, което миналата седмица реши да прекрати редовните си заседания и да се събира само по спешни теми, каквато е актуализацията на бюджета.

Управляващите са категорични, че заседание трябва да има и то не само заради бюджета и удължаването на извънредното положение. "Имаме три важни неща, които трябва да се разгледат в парламента. Трябва да приемем Закона за енергетика, който ще даде възможност сметките на хората да бъдат облекчени и предприятията да получат глътка въздух. Става дума за намалението на цената на газа със задна дата от миналата година. Надявам се другата седмица да гледаме и актуализацията на бюджета, както и Закона за извънредното положение", каза Менда Стоянова от ГЕРБ, цитирана от БГНЕС

"Сега вече и управляващите смятат, че парламентът трябва да работи, защото искат актуализация на бюджета", посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова, чиято партия беше единствената против спирането на редовните заседания на парламента.

Онлайн заседания

Един от коментираните варианти е бил депутатите да заседават дистанционно. Има обаче конституционна пречка пред гласуването от разстояние – в основния закон е записано, че народите представители гласуват лично, а законите се приемат с гласовете на "повече от половината присъстващи". "Експертите от правната дирекция на парламента са категорични, че е риск при дистанционното гласуване, защото тези актове могат да паднат при обжалване", каза Нинова.

Менда Стоянова също подчерта, че няма как да се гласува дистанционно, защото това противоречи на конституцията.

Именно заради този "риск е било обсъждано само дебатите да са онлайн и да се провеждат през специален софтуер, който да се инсталира на компютрите на народните представители. Така обаче остава въпросът не само как ще се гласува, но и как ще се откриват заседанията, защото конституцията е категорична - "народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители".

Влизане по групи в пленарната зала

Заради откриването на заседанията е била обсъдена възможността в началото на заседанията в залата на пл. "Народно събрание" да има само нужните 121 депутати, а при гласуванията след това народните представители да влизат по групи. При дебатите пък в залата да са само тези, които искат да се изкажат. Това обаче ще забави много приемането на закони на второ четене. Освен това сградата, в която в момента се водят заседанията, е малка и в стаите извън залата ще има прекалено много депутати.

Заседания в партийния дом

Друг вариант е заседанията пак да се откриват в сегашната пленарна зала в присъствието само на 121 депутати, но след това те да се местят в по-голямата сграда на бившия партиен дом.  Идеята, която по информация на Mediapool е дошла от управляващите, е депутатите да стоят в кабинетите си на бул. "Дондуков", а в една от залите да има урна, в която депутатите един по един да отиват пускат в урна хартиена бюлетина с "конспект с всичките си гласувания за деня". В самата зала пък ще има и специална комисия с депутати от всяка група, които да стоят на разстояние един от друг и да следят самия процес.

Коментиран е вариант за заседания да се ползва почти завършената нова пленарна зала в партийния дом, която е по-голяма от сегашната. Ремонтът на бившата зала "Света София" се точи от години, а целта е когато бъде изцяло завършена, пленарните заседания окончателно да се преместят там.

Депутатите да се преместят в НДК

На председателския съвет в сряда сутринта е бил обсъден и вариант за актуализацията на бюджета да бъде използвана Зала 1 на НДК, където има достатъчно място и депутатите могат да седят на голямо разстояние един от друг.

Очаква се резултатите от тестовете за коронавирус на  народните представители да излязат в четвъртък. Тогава на нов председателски съвет ще се реши дали има нужда от прилагането на някои от тези мерки. Възможно е да бъде намерено и друго решение.

Споделяне

Още по темата

Още от България