Парламентът установи 130 от подслушваните по време на протестите

Снимка: БГНЕС

Установени са имената на 130 от подслушваните по време на протестите миналата година. Това съобщи председателят на временната комисия за разследване на полицейско насилие Николай Хаджигенов. Не е възможно обаче да бъде обявено кои са те, тъй като това е класифицирана информация. Хаджигенов обясни, че комисията не е успяла да намери начин да се вдигне грифът "Секретно".

Според него подслушваните и следените са общо 934 души. Сред тях има петима журналисти, прокурори, съдии, генерали от резерва, политици и председатели на неправителствени организации. Установените категорично обаче са само 130, тъй като комисията не е имала достатъчно време за проучвания.

Следенето на протестиращи е правено в рамките на разследване за бунт и насилствена смяна на властта, по което е обвиняем хазартният бос Васил Божков. За това дело прокуратурата призна едва преди няколко седмици. От държавното обвинение обаче твърдят, че целта на разследването никога не са били протестиращите граждани, а група около Божков, която се опитвала да радикализира недоволството.

Докладът от работата на комисията за разследване на полицейско насилие няма да бъде одобрен от парламента, тъй като има яростна съпротива срещу препоръките, обясни още Хаджигенов. Комисията предлага шефът на НСО Емил Тонев да бъде отстранен заради съмнения, че службата е унищожила записи, на които как полицаи бият арестувани протестиращи.

Другата препоръка е да бъде отстранена прокурор Вероника Трифонова. Тя е магистратът, прекратил делата по жалби на двама от пострадалите от полицейски побой. Аргументът е бил, че те са отказали да дават показания.

Хаджигенов обаче твърди, че прокурорката е разполагала със записите от охранителните камери. Ден по-рано от Висшия съдебен съвет обявиха, че подкрепят Трифонова. Те заявиха, че Хаджигенов бил в конфликт на интереси, защото е адвокат на пострадалите.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?