Парламентът увеличи наказанията за изборната търговия

Парламентът увеличи наказанията за изборната търговия

Затвор до пет години и глоба от десет до двайсет хиляди лева заплашват купувачите на гласове. Завишените наказания бяха приети с промени в Наказателния кодекс (НК), гласувани на второ четене от парламента в четвъртък.

До шест години лишаване от свобода пък ще получи всеки признат за виновен, че е организирал купуването на гласове. Паричната санкция при тези случаи ще е от 5 до 20 хиляди лева.

Досега наказанието за купувачите бе затвор до три години или пробация, а за организаторите - до три години или пробация и глоба между 1000 и 5000 лева.

Законодателите решиха този, който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран, да се наказва със затвор от една до три години и с глоба от 1000 до 10 000 лв.

До този момент наказанието и в тези случаи беше лишаване от свобода до три години или пробация.

Другите, приети от парламента промени в НК, са свързани със съкратеното съдебно следствие. То няма да се допуска при умишлени убийства или тежка телесна повреда, както и в случаите, когато извършителят е бил пиян. Тези промени са провокирани от множеството случаи, в които извършителите на такива престъпления се признават за виновни, минават по съкратената процедура и получават наказание, което е под минимума.

Депутатите решиха още, ако длъжностно лице незаконно използва и събира информация с разузнавателни средства, да бъде санкционирано с глоба до 5000 лв. и от една до 5 години затвор.

Принуждаването на непълнолетни лица да извършват полово сношение, блудствени действия, содомия, мастурбация, сексуален садизъм, мазохизъм или похотливо показване на човешки полови органи, ще "урежда" на извършителите до шест години затвор. А ако от такова действие е получена имотна облага, наказанието е лишаване от свобода до осем години и глоба до 10 000 лева.

Лишаване от свобода до пет години ще е наказанието за употреба на сила или заплашване с цел да се принуди орган на властта, представител на обществеността или частен съдебен изпълнител да извърши или да пропусне нещо по служба или свързано с функцията му.

С измененията се инкриминира организирането на боеве с животни. Организаторите ще се наказват с пробация, както и с глоба до 5000 лева. Наказанието ще е лишаване от свобода до две години или пробация, както и глоба от 2000 до 10 000 лева, когато деянието е извършено повторно, извършено е от ветеринарен лекар или техник, от длъжностно лице или лице, осъществяващо дейност или професия, свързана с отглеждането на животни или полагане на грижи за тях.

Промените предвиждат и затвор до три години и глоба от 500 до 3000 лева за този, който открие културна ценност и до седмица не съобщи за това на властите.

В случаите, в които културната ценност има особено висока научна или художествена стойност, наказанието ще е лишаване от свобода до четири години или глоба от 1000 до 5000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?