Парламентът в Грузия не успя да замени смесената изборна система с чисто пропорционална

Парламентът в Грузия не успя да замени смесената изборна система с чисто пропорционална

Парламентът в Тбилиси не успя днес да внесе промени в конституцията с цел произвеждане на изборите догодина по пропорционалната система, предаде Ройтерс.

Управляващата партия "Грузинска мечта-Демократична Грузия" беше дала знак, че ще подкрепи смяната на смесената изборна система с чисто пропорционална от догодина. Това бе едно от исканията на участниците в протестите в грузинската столица от юни насам. Предвидено бе смяната да се осъществи през 2024 г., но опозицията настоя изтеглянето ѝ с две години напред.

Смята се че при чисто пропорционална система за "Грузинска мечта" ще бъде по-трудно да запази мнозинството си в парламента.

Дебатите по темата започнаха вчера в парламента, но някои депутати от управляващата партия се изказаха против промените от опасение, че ще загубят местата си. И на днешното гласуване промените бяха одобрени само от 101 депутати, с 12 гласа по-малко от необходимото.

Новината породи протестен митинг пред сградата на парламента. Активисти блокираха трафика, като седнаха на улицата. Опозиционни лидери заподозряха, че неуспешният вот е подготвен от лидера на "Грузинска мечта" Бидзина Иванишвили, за когото се смята, че управлява Грузия задкулисно, предаде Ройтерс.

ТАСС цитира изпълнителният секретар на "Грузинска мечта" Ираклий Кобахидзе, който изключи възможността за произвеждане на извънредни избори. Подобно становище изказа и председателят на парламентарната група на партията Мамука Мдинарадзе.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят