Парламентът в Скопие обсъжда промени в конституцията, свързани с името

Заев към депутатите: Трябва да решите дали ще постигнем много или ще загубим много

Зоран Заев говори пред депутатите в македонския парламент

Македонският парламент започна своята сесия, в дневния ред на която е предложението на правителството за промени в Конституцията на страната. Измененията са в съответствие със споразумението с Гърция за промяна на името - Република Северна Македония, съобщават македонските медии, цитирани от БТА.

Премиерът Зоран Заев обяви, че ако не получи подкрепа за промени на конституцията, ще обяви предсрочни избори. Коалиционният партньор в правителството на Заев - Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети, обаче каза, че не иска предсрочни избори.

Заев подчерта, че сега най-голямата отговорност за бъдещето на страната е в ръцете на законодателите. Той призова всички да гласуват по съвест, особено тези, които се колебаят и мислят как да гласуват.

"Погледнете към бъдещето, бъдещето на вашите деца“, каза премиерът и добави, че волята на гражданите е държавата да продължи напред.

Според него другият избор ще хвърли Македония в изолация и ще възстанови политическите травми, които страната е преживяла през последните 27 години и особено през последните няколко години.

"Гласът за европейското бъдеще на Македония ще отведе страната до пълноправно членство в НАТО и ЕС. Трябва да решите дали ще постигнем много или ще загубим много“, добави премиерът.

Той призова разделението на партийна линия да приключи и да бъде постигнато помирение във връзка със събитията от 27 април 2017 г., когато се стигна до кървави сблъсъци в парламента в Скопие. Тогава тълпа противници на СДСМ нахлу в парламента и снимката на Заев с окървавено лице обиколи света, припомня БГНЕС.

Илия Димовски от ВМРО-ДПМНЕ преди гласуването на дневния ред поиска да се оттегли точката за името, защото, по думите му, този въпрос не е получил доверие нито на избори, нито на референдума. 39 депутати подкрепиха предложението на Димовски, но то бе отхвърлено с мнозинство от 67 гласа.

За да бъдат одобрени промените в конституцията, заложени в споразумението между Македония и Гърция, ще е необходима подкрепата на две трети или 81 от общо 120 депутати.

Правителството предложи четири поправки в конституцията съгласно споразумението с Гърция за преименуване на страната на "Северна Македония". Ако те бъдат одобрени, процедура след това за промяна на името на страната ще продължи около 3 месеца.

От поправките в конституцията зависи и дали Македония ще се присъедини към НАТО в началото на следващата година и ще напредне в интеграцията в Европейския съюз.

Референдумът за името събра едва 36% избирателна активно при необходими над 50%, но той имаше само консултативен характер. В същото време над 90% от гласувалите подкрепиха преименуването на страната като задължително условие за членството на Македония в ЕС и НАТО.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви, че референдумът се е провалил и че няма да подкрепи новото име. Без гласове от тази партия няма как да се събере необходимото мнозинство от 81 гласа в полза на споразумението с Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят