Парламентът в Скопие окончателно прие името Северна Македония

ВМРО-ДПМНЕ иска незабавно разпускане на парламента, НАТО и ЕС приветстваха

Парламентът в Скопие окончателно прие името Северна Македония

Македонският парламент гласува конституционните промени, произлизащи от Преспанския договор с Гърция, с 81 гласа "за”, и така конституционното име на страната се променя от Република Македония на Република Северна Македония.
С това завърши изтощителната парламентарна драма, която продължи с месеци поради съпротивата на опзиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Парламентът гласува четирите поправки, като "за" гласуваха всички депутати от парламентарното мнозинство. Така името на съседката ни става Северна Македония.

Сега на ход са гръцкият премиер Алексис Ципрас и управляващата партия Сириза.

Гражданството остава македонско/ гражданин на република Северна Македония, но за документите на албански формулировката ще бъде само гражданин на република Северна Македония, ще бъде уточнена и етническата принадлежност- албанец, което пък ще бъде включено във всички закони, в които това е необходимо.

Очаква се решаването на дългогодишния спор с Гърция за името да приближи Скопие до членство в НАТО и Европейския съюз.

На заседанието не присъстваха делегатите от ВМРО-ДПМНЕ.

Партията не приема гласуваните промени в Конституцията и ще иска незабавно разпускане на парламента, стана ясно от пресконференцията на лидера на партията Християн Мицковски в нейната централа. Той потвърди, че ВМРО-ДПМНЕ остава на позицията да не подкрепя промяната на Конституцията, за да се промени конституционното име на Република Македония, промяната на идентичността и историята на страната. Като лидер на най-голямата опозиционна партия Мицковски поиска незабавно да разпусне парламента и извънредни парламентарни избори, заедно с президентските избори.

Албания приветства резултата от гласуването в македонския парламент за промяна на името на страната като "ясна проява на държавничество, отваряща пътя към НАТО и Европейския съюз. Албанският външен министър Дитмир Бушати написа в Туитър, че приносът на албанските политически партии в Македония за пореден път се е оказал решаващ фактор. Гръцкият премиер Алексис Ципрас също поздрави македонския си колега.

Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан написаха: "Макар и да очакваме следващите стъпки, които водят до цялостното прилагане на споразумението от Преспа, Евросъюзът остава твърдо решен да продължи да подкрепя страната в общата ни цел за интеграцията ѝ в ЕС".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изпрати писмо до премиера Зоран Заев, за да го поздрави за окончателното гласуване на парламента.

  

Още по темата
Още от Европа

Ще си купува ли бизнесът партии, ако парламентът му разреши да ги финансира, както предлагат ГЕРБ и ДПС?