Парламентът в Скопие разреши ареста на бившия премиер Владо Бучковски

Македонският парламент потвърди в понеделник с 55 гласа "за", един въздържал се и нито един "против", решението на парламентарна комисия, която одобри снемането на имунитета на депутата Владо Бучковски, предаде Македонската информационна агенция МИА.

На 2 август Комисията по въпросите на имунитетите и мандатите одобри мярката "арест" за Владо Бучковски, министър на отбраната през 2001 г. и премиер на страната през 2004 – 2006 г. от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). Комисията одобри и предхождащото мярката снемане на депутатския имунитет на Бучковски.

Депутатът е обвинен в злоупотреба със служебно положение и ощетяване на държавния бюджет с 3 млн. евро във връзка с доставка на резервни части през 2001 г. за българските танкове Т-55, получени като дарение през 1999 г. от българското правителство с премиер Иван Костов. Твърди се, че парите за доставката надвишават в пъти реалната цена.

Още преди да му бъде свален имунитетът, Бучковски бе викан на разпит от Основния съд в Скопие. Самият той не се признава за виновен, а левицата и албанският Демократичен съюз за интеграция, които са в опозиция, твърдят, че обвиненията са политически.

Двете партии не участваха в гласуването в понеделник с мотива, че не са зачетени конституцията и правилникът на парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани