Парламентът в Скопие сне имунитета на бившия премиер Бучковски

Македонският парламент сне депутатския имунитет на бившия премиер Владо Бучковски, обвинен в злоупотреба със служебно положение, съобщиха македонските медии. Дебатът започна в петък, но беше прекъснат след серия взаимни обвинения между управляващите и опозицията за истинската и селективната борба с престъпността. Заседанието продължи по същия драматичен начин и в понеделник, предаде македонската телевизия А-1.

Бучковски, който беше премиер на Македония в периода 2004 - 2006 г., е обвинен в злоупотреба със служебно положение и ощетяване на държавния бюджет с 3 млн. евро във връзка с доставка на резервни части за българските танкове Т-55, получени като дарение през 1999 г. На 2 август комисията по въпросите на имунитетите и мандатите на македонския парламент одобри искането за отнемане на депутатския му имунитет. Той бе повикан на разпит в началото на месеца в Основния съд в Скопие.

Във връзка с разследването за измамите с резервни части за танковете, които впоследствие бяха бракувани и предадени за скрап, беше обвинен и арестуван бившият началник на Генералния щаб на македонската армия ген. Методи Стамболиски. Той е заподозрян, че е поръчал четири пъти по-голямо количество резервни части за българските танкове на металургичния завод "Тито". Вместо по сметката на завода обаче парите се озовали в друга сметка. Стамболиски беше освободен под гаранция в началото на миналата седмица. По случая беше задържан и управителят на металургичния завод Митре Петковски.

Тримата заподозрени са обвинени, че са прехвърлили средства на компания, която не е имала договор с министерството на отбраната. Прокуратурата поиска Бучковски да бъде арестуван, което става възможно след гласуването на парламента в понеделник.

Двете опозиционни партии СДСМ и Демократичен съюз за интеграция не участваха в гласуването, тъй като смятат, че не е зачетена конституцията и правилника на парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани