Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Парламентът върна стария режим на ски строежи в горите

Държавните горски стопанства с право да секат по своя преценка до 25% от дървесината си

10 коментара
Парламентът върна стария режим на ски строежи в горите

Запазва се старият режим за ски строежи в горски територии - с промяна на предназначението на земите и заплащането на компенсация за това, след като в четвъртък депутатите приеха на първо четене промените в Закона за горите и отхвърлиха внесени отново, въпреки ветото на президента, предложения за изграждане на лифтове и влекове върху гори, което ще останат такива само на хартия.

В новия законопроект се предвижда право на строеж без промяна на предназначението върху поземлени имоти в горски територии да се учредява само за изграждане на зооветеринарни и биотехнически съоръжения и за проводи за хидротехнически съоръжения, водопроводи и канализации над определен диаметър.

 

За стъпки на съществуващи лифтове и влекове, обявени за търпими строежи по реда на Закона за устройство на територията, право на строеж ще се учредява за срок до 20 години.

 

Когато строителството се извършва от притежателя на на терена или от горско сдружение, в което собствеността е възстановена в идеални части и не е необходимо учредяване право на строеж, изграждането на обектите, както и добивът и разпореждането с дървесината ще се допуска едва след издаване на разрешение за строеж, регламентира одобрените текстове.

 

Предвижда се промяната на предназначението на поземлени имоти в горски територии за създаването на нови или разширяването на строителните граници в съществуващи урбанизирани територии да става при действащи общи устройствени планове. Изключение ще се допуска при инвестиционни проекти на специализираните институции за предоставяне на социални услуги, за които обаче ще се изисква влязъл в сила подробен устройствен план.

 

Законът предвижда при промяна на предназначението, учредяване или възникване на сервитути, както и при учредяване на ограничени вещни права върху гори - държавна и общинска собственост да се заплаща цена за компенсационно залесяване, определена всяка година от министъра на земеделието и храните.

 

На държавните горски стопанства ще се позволява самостоятелно да решават за лесокултурни дейности, отглеждане на млади насаждения и култури без материален добив, маркиране на насаждения и дървета за сеч, както и добив на дървесина до 25 процента от годишното ползване за съответното поделение.

 

Този текст предизвика недоволството на левицата, които го определиха като лобистки. До 25 процента могат да се предоставят на т.нар. стратегически партньори, имащи дългосрочни договори за добив на дървесина в сферата на производствените мощности за биомаса коментира депутатът от БСП Димчо Михалевски. По думите му по този начин над една трета от дървесината в България ще се дава на определени фирми на неконкурентни цени, което ще лишава държавните предприятия с между 10 и 20 лв. минимум на кубичен метър.

 

Вносителят на поправките и председател на земеделската парламентарна комисия Десислава Танева от ГЕРБ отхвърли това обвинение и посочи, че всички нови текстове са обсъдени публично със заинтересованите страни. Танева коментира, че с критикуваните от левицата изменения се допуска държавните горски стопанства да извършват добив на дървесина, тъй като на някои от конкурсите не са се появили кандидати за извършване на дърводобив заради неинтересни горски територии за предприемачите.

 

Парламентът подкрепи и измененията в Закона за горите, предложени от Христо Бисеров от ДПС, за отмяна на разпоредбата за необжалваемост на наказателни постановления, с които е наложена глоба до 100 лв., постановено е отнемане в полза на държавата на вещи, чиято стойност е до 1000 лв. или обезщетението за причинени щети е на същата стойност.

 

Предложението е във връзка с решение на Конституционния съд, с което с пълно единодушие е обявен за противоконституционен аналогичен текст от Закона за движението по пътищата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #10

  Старите правила за изграждане на обекти в горския фонд едва след като се измине процедурата за смяна на предназначението на горите ще останат и това е правилно. Защото не само зелените не искат "гора на хартия", а и всеки разумен човек със съвест. Поне да не си объркват статистиката тия дето се бият в гърдите, че едва ли не при управлението на герберите горския фонд много повече е нараснал и е време да се поизсече здравословно. А пък тия "инвеститори" колкото и да ги улесняват все ще си останат пълни некадърници и нека не им се изострят апетитите за сметка на природата. Или поне да си плащат за мерака.

 2. vinetu
  #9

  Престанете с тая мантра - ЧАСТИ МОГАТ ДА БЪДАТ ПРОИЗВЕДЕНИ ЗА АБСОЛЮТНО ВСЯКА МАШИНАРИЯ, СЪЗДАДЕНА В ПОСЛЕДНИТЕ 200 ГОДИНИ. А йохн, и в София мога да ти покажа много урбанизирани територии без ток и вода, а за пътища широки като ски писти може само да мечтаем.

 3. Анонимен
  #8

  Е как да ги оправят старите лифтове, като те не произвеждат части за тях. Стига глупости сте говорили. Трябва си нов лифт, толкова ли не може да стане ясно. И защо процедурата да не се улесни. Хората ще инвестират милиони левове, малко помощ винаги е добре дошла.

 4. Анонимен
  #7

  майкъл
  виж сега, такива- онакива залените забавиха работите, после ще има избори, после я камилата, я.. нека им пресекне апетита, беше прекомерен. сега ще ти обясня за какво иде реч: никой не се интерсува от ски, а искаха да нацвъкат де що им скимне, точно както по морето. ако желаеха да разработват лифтове, да си бяха оправили старите. ма не щат! има сума ти лифтове къде лине, запуснати, грохнали- доде не се възстановят, никакъв лиценз за нови. пак ще повторя: изоставят се обекти, които загрозяват

 5. join_alex
  #6

  Ако се смени статута на земята закона за горите вече не действа за тази територия а ЗУТ. Това означава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО тази територия да стане УПИ, да има ток, вода и ПЪТ дирекно до имота. Пътя трябва да е съгласуван с КАТ и според нормите трябва да е широк почти колкото пистата. Това е допълнителна, задължителна и бесмислена сеч. Ако се плати таксата за смяна на статута, която е един вид наказателна такса, купувача трябва да я избие по някаъв начин. СОБСТВЕН, УРБАНИЗИРАН ТЕРЕН- Е КАК НЯМА ДА СЕ СТРОИ В НЕГО??? Парадокс на "зелените". Липсва им елементарна информация и познаване на законите и нормите за проектиране. Другото- терена да остава държавен след промяна на статута???

 6. Анонимен
  #5

  Промяната на предназначението е свързана с разни ОВОСи, СУПове и други процедури които да гарантират, че няма да има сериозна вреда върху горските територии. А ако не се променя предназначението, както искаха, всички тия процедури се игнорират и гората се превръща в строителна площадка за нула време.

 7. Анонимен
  #4

  Вие сега какво искате да се строи или да не се строи?

 8. join_alex
  #3

  Аз много не разбирам, ама как така ще се строи в горски територии с промяна на предназначението на горите?!? Тоест ще се промени статута - няма да е гора вече и ще се строи каквото си поискат ли? А след това как пак ще стане гора? Много умно, няма спор!

 9. Анонимен
  #2

  Много хитър този Димитров, прецака Цеко Минев, за да минат неговите поправки и да напълни гушката с грешни пари.

 10. Анонимен
  #1

  ха сега и Цеко да върне концесията, щото писна на зрителите...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.