Парламентът въведе 6-месечен стаж като изискване за майките

Парламентът окончателно определи условията за ползване на обезщетение за бременност и раждане, както и за отглеждане на малките деца. Изискването към майките е да имат 6-месечен трудов стаж преди да излязат в отпуск по бременност, независимо кога е натрупан стажа.

За този окончателен текст гласуваха 129 народни представители, 59 бяха против, а четирима се въздържаха.

В края на миналата седмица НДСВ и БСП подкрепиха ветото на президента Първанов срещу Закона за семейните помощи за деца, който въвеждаше изискване към бременните българки да имат поне 4 месеца осигурителен стаж, но в годината преди датата за раждане. Аргументите на президента, подкрепени и от социалния министър Христина Христова бяха, че така майките се поставят в неравнопоставено положение спрямо останалите осигурителни рискове като болест например, за които се изисква 6-месечен стаж, независимо кога е натрупан. Друг от изтъкнатите мотиви бе, че с новата разпоредба при всяко раждане майките трябва да доказват 4-месечен стаж за предходната година, за да получават обезщетение от държавата.

Против ветото на президента и становището на социалисти и царисти се обяви цялата дясна опозиция, както и ДПС. Аргументите им, че се нарушава общия осигурителен принцип "обезщетение срещу вноски", а и някои категории майки ще бъдат по-засегнати от изискването за 6-месечен стаж, бяха подкрепени вчера от синдикатите. На среща в парламента КНСБ и Подкрепа лобираха за предложението на депутатите от "Народен съюз" да остане 6-месечния стаж, а за майките, които го нямат, обезщетението да се поема от държавата и да се изплаща от НОИ.

Като пример за засегната категория бяха посочени майките - студентки редовно обучение, които обективно нямат възможност да натрупат изисквания 6-месечен стаж. За тях при първия 4-месечен вариант се предвиждаше да натрупат изисквания стаж в периода на отпуските преди раждането и след това.

Аргументите на десницата и на синдикатите не убедиха НДСВ и БСП, които днес окончателно гласуваха закона.

В кулоарите социалният министър Христина Христова уточни, че ведомството ѝ разработва облекчен режим за достъп до системата за социално подпомагане на бременните студентки, които няма да могат да ползват държавно обезщетение чрез НОИ. За тях най-вероятно няма да има изискване за доход, над който не се полага социална помощ, или ще се приеме облекчен доходен тест.

По думите на министър Христова, изключително малка е категорията жени, които нямат стаж и пред които стои въпроса за влизането им в системата за социална помощ при бременност и раждане.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?