Парламентът възстановява нормалната си работа

Парламентът възстановява нормалната си работа

От 14 май парламентът възстановява редовната си работа. Това се разбра от думите на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. 

Във вторник, ден преди края на извънредното положение, ще има извънредно заседание, на което депутатите ще обсъдят на второ четене промените в Закона за здравето, с които мерките срещу коронавируса ще продължат да действат и след 13 май.

Решението какви точно да са противоепидемичните мерки  ще бъде взето на председателски съвет. 

На 26 март мнозинството в парламента реши да бъдат прекратени редовните заседания и да се събира само по спешни законопроекти, свързани с извънредното положение и мерките срещу Covid-19. Прекратен беше и петъчния парламентарен конторл. Оттогава депутатите можеха да задават само писмени въпроси на министрите.

Решението беше този режим да продължи до края на извънредното положение.

В края на март бе диагностициран с коронавирус. Това беше д-р Хасан Адемов, от ДПС, който бе настанен с инфекциозното отделение на ВМА. След като той даде положителна проба бяха направени тестове на всички останали народни представители. Така се разбра, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и депутатът от партията Даниела Малешкова също имат Covid-19.

В средата на април Адемов бе изписан от болница, а преди седмица Дариткова и Малешкова, които нямаха симптоми и бяха под карантина в домовете си, дадоха две отрицателни проби за коронавирус. Тази седмица двете се върнаха на работа в Народното събрание.  

Споделяне

Още от България