Парламентът вдигна присъдата за отвличане

Поисканите от премиера Бойко Борисов по-големи санкции за отвличания вече са факт, с приетите от парламента в сряда на второ четене нови текстове в стария Наказателен кодекс.

Наказанието за едно от най-актуалните напоследък престъпления става от три до десет години затвор, след като досега беше от две до осем години.

От седем до 15 години лишаване от свобода, доживотен затвор или такъв без замяна ще бъде присъдата, когато отвличането е извършено от две или повече лица, използвано е оръжие, извършено е с користна цел или се е действало в изпълнение на решение на организирана престъпна група.

Наказанието е лишаване от свобода от 10 до 12 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, когато е извършено повторно или представлява опасен рецидив, решиха депутатите в сряда.

Именно в тези категории попадат отвличанията, извършени от групата на "Наглите". Нейните членове обаче ще бъдат съдени според действащите към момента на задържането им текстове от НК. В първата категория, която предвижда от 3 до 10 години, спадат деяния като отвличане на булка например, практикувани при ромските сватби.

Поправките в НК предвиждат извършител на отвличане да получава наказание под минимума, ако се предаде доброволно, разкрие всичко, което му е известно за извършените престъпления и по този начин съществено допринесе за разкриването им.

Промените в писания през далечната 1968 г. НК минаха без спорове и дебати, още повече, че част от корекциите бяха поискани от Европейската комисия.

Депутат от ГЕРБ Димитър Лазаров коментира, че през последните две години и половина са регистрирани 12 отвличания и един опит за покушение. "Те бяха напълно безнаказани. Смятаме, че новите норми ще действат възпиращо, защото име има сравнително по-тежки санкции от една страна, а от друга - поощрителни правни норми, които да стимулират извършителите за разкриване на обективната истина".

Депутатите приеха, че предоставяне на данни с невярно съдържание при кандидатстването за кредити ще се наказва със затвор до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

Друг интересен текст е този за разгласяването на информация, която е държавна тайна. Наказанието за подобно нещо е от две до осем години затвор. Ако от деянието са настъпили или могат да настъпят особено тежки последици за сигурността на държавата, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

С поправките в Наказателния кодекс миналата седмица депутатите орязаха драстично привилегиите на подсъдимите при съкратена съдебна процедура. Именно това бе текстът, които предизвика най-много спорове в поредните поправки на НК.

Споделяне

Още от България