Парламентът вкара в квотата си за ВСС спорни имена

Парламентът вкара в квотата си за ВСС спорни имена

Без гласовете на опозицията и със скандал управляващото парламентарно мнозинство избра в петък новите 11 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на Народното събрание. Предложените имена бяха гласувани “ан блок” с подкрепата на 138 депутати, “против” бяха 10 и трима се въздържаха.

Скандалът по време на гласуването бе породен от недоволството на опозицията, която не получи нито едно място в новия ВСС, въпреки че имаше 4 предложения и заради факта, че предложенията не бяха одобрени поименно, а “ан блок”. Представители на ДСБ и СДС, както и Янаки Стоилов, шеф на парламентарната правна комисия от БСП, поискаха гласуването на бъдещите членове да стане поименно, тъй като някои от кандидатите били със “спорна репутация”.

Парламентарната квота

Анелия Мингова, председател на парламентарната група на НДСВ

Георги Гатев, защитник на българските медици в Либия

Елена Митова- Стоянова - адвокат

Иван Димов – бивш шеф на Сливенския съд

Костадинка Наумова - зам.-шеф на СГС

Марияна Дундова – адвокатка

Мая Кипринска- шеф на Благоевградската следствена служба

Петър Стоянов – председател на варненския военен съд

Светла Данова – съдия от СГС

Стефан Петров – следовател

Стойко Стоев – председател на софийския военен съд

 

Депутатът от "Атака" Павел Шопов коментира от парламентарната трибуна, че парламентът “отново в условията на криминалност” ще избере новия ВСС. “Целта е пак “по терлички” да бъдат прокарани кандидати, които са чисто партийни, по формулата 8:5:3”, аргументира се той. Шопов заяви, че предложението на НДСВ за Костадинка Наумова е спорно, тъй като имало скандал около нея, свързан с работата ѝ като съдия по вписванията в Софийски градски съд.

Депутатът визира случая с вписването на радио “Вива”, където имало “някои противоречия”. Той обясни, че за това бил сезиран главният прокурор и тече проверка.

“Това е безпрецедентен скандал, а на нас днес ни се пробутва това име, което е обект на проверки. Защо?”, попита Шопов.

Янаки Стоилов ( БСП) поиска от колегите си да се съобразят с широко разпространеното мнение в професионалните среди и да преценят качествата на всяко едно от 11-те предложени от управляващите имена. Той обясни, че договорения в последния момент късно в четвъртък списък има лица, които нямат високи професионални и лични качества. Стоилов също поиска гласуване поотделно и заяви, че ако това не стане, няма да се съгласи с цялостния състав.

Атанас Атанасов от ДСБ от своя страна коментира, че номинираната от БСП Мая Кипринска също будела съмнения с качествата си. “Тя се беше наредила пред телевизионните камери и обясняваше по медиите, че Ангел Димитров (Чората) е починал от кардиогенен шок”, коментира Атанасов случая с пребития Ангел Димитров.

ДСБ-депутатът се възмути от факта, че управляващата коалиция в последния момент е внесла 11-те имена за ВСС и не е дала възможност те да бъдат изслушани от парламента. Атанасов посочи, че някои от предложенията на коалицията са обслужвали преди време и бившия главен прокурор Никола Филчев.

В крайна сметка БСП, НДСВ и ДПС не приеха четирите предложения на опозицията за членове на ВСС и гласуваха “ан блок” своите 11 кандидата.

НДСВ: Сакскобургготски наложи Костадинка Наумова

Министърът на правосъдието Меглена Тачева (НДСВ), която председателства заседанията на ВСС, но без да има глас при вземане на решения, бе доста сдържана в коментара си по избора на новите членове. Тя обясни, че познава някои от членовете на съвета, които бяха избрани от НС, но не пожела да говори преди да е работила с тях.

Запознах се с биографията на тези, които не познавам, не мога да кажа кой с каква репутация се ползва, посочи министърът.

Запитана за спорните имена, Тачева каза, че не знае какви са точно притесненията на определени парламентарни групи и че не е участвала в заседание, на което са обсъждани кандидатурите.

Шефката на ПГ на НДСВ Анелия Мингова, която бе избрана за член на ВСС, също не пожела да коментира новите си колеги, но посочи, че нейното убеждение е било, че е трябвало да се гласува поединично, а не “ан блок”. По повод споровете около Костадинка Наумова, предложена от квотата на НДСВ, депутатът Борислав Ралчев коментира, че тя е била спусната от лидера на партията Симеон Сакскобургготски и той не я познава лично.

Депутатът отново изложи позицията на жълтата ПГ, че до четвъртък тя е настоявала във ВСС да влезе депутатът Илко Димитров, но лидерът на НДСВ не бил съгласен и подредил предложенията.

По повод обвиненията на опозицията, че управляващите са си разпределили квотите, за да няма места за тях места, Ралчев посочи, че това е въпрос на политика. “Би могло да се мисли за представителство на опозицията във ВСС, но явно ръководството на тройната коалиция е имало някакви други намерения”, каза той, без да визира какви са те.

“Вместо Висш съдебен съвет - Висш партиен съвет”

Гласуването за членове на ВСС от квотата на парламента доказва, че управляващите нямат никакви намерения да извършват промени в съдебната власт въпреки острата критика и силните атаки от Европейската комисия, коментира в кулоарите на НС Елиана Масева (ДСБ).

По думите ѝ България е сочена за пример на държава, на която правната система не е в ред. “Днес има доказателство, че вместо Висш съдебен съвет, начело на съдебната власт се избира висш партиен съвет”, обяви тя и допълни, че най-важното, което хората очакват, е този ВСС да не бъде зависим от групировките, подземния свят и политиците.

Според нея днес парламентът е дал пример с обратно съдържание.

Споделяне

Още по темата

Още от България