Парламентът забрани на дрогирани да шофират

Парламентът забрани на дрогирани да шофират

Транспортната комисия в парламента реши да изрично да запише в Закона за движението по пътищата (ЗДП) забрана за шофиране и след употреба на наркотици. Това стана по време на обсъждането между първо и второ четене на поредната поправка в най-поправяния закон. Според сегашните разпоредби човек, употребил единствено алкохол и упойващи вещества, не може да сяда зад волана.

Началникът на Центъра по съдебна медицина доц. Станислав Христов обясни пред народните представители, че водач, употребил наркотици, е абсолютно неспособен да шофира. По думите му ефектът се изразява в нарушение на координатите на движенията, във възприемането на обстановката – двойно или тунелно виждане, както и на съобразителността на водача.

В същото време обаче токсикологът от Александровкса болница Александра Анастасова изрази съмнение, че новата норма ще действа, тъй като КАТ “почти не прави тестове за наркотици”.

Медицинските лица препоръчаха на депутатите да смъкнат границата на допустимите промили алкохол в кръвта под 0,4 промила. Според тях дори и в такова състояние пиенето оказва влияние върху “психомоторната функция на човека”.

“По-голямо е влиянието на този промил, когато той е в резултат на спад от по-високи стойности заради следтоксикационния синдром”, обясни доц. Христов. Токсиколозите обаче отчетоха, че при наличните в КАТ дрегери за взимане на алкохолни проби, съществува възможност за отклонение от 0,2 промила. Другата опасност е възможното наличие на алкохол, който е произведен от организма, но не  вследствие на външно поемане.

Всички тези научни данни стреснаха депутатите, които не успяха да вземат окончателно решение по въпроса.

В комисията бяха обсъдени варианти за отпадане на допустимите промили, както и за смаляването им до 0,3 и до 0,2. От НДСВ се обявиха против отпадането на минималния промил, тъй като според може да се стигне до ситуация, в която човек да влезе в затвора без да е пил.

Коалиция за България настояха за записване на 0,3 промила допустимо количество на алкохол в кръвта.

Споделяне

Още от България