Парламентът забрани рекламата на цигари по радио, телевизия и Интернет

Със специален текст в Закона за тютюна и тютюневите изделия депутатите забраниха всякакви реклами на цигари, тютюн и тютюневи изделия по радио, телевизия и електронен път.

Съгласно поправките, лица, чиято основна дейност е производство или търговия на тютюн или цигари, не могат да бъдат спонсори на радио и телевизионни предавания. Те могат да поддържат собствени Интернет-сайтове, доколкото не рекламират тютюн и тютюневи изделия чрез тях.

Рекламата на цигари е разрешена само на територията на предприятията, където се произвеждат и в обектите, където се продават. Търговски марки цигари могат да се рекламират при спонсорство само на мероприятия, в които не участват непълнолетни, или на места, на които е забранен достъпът на лица под 18 години.

По данни на Булгартабак, максималната концентрация на катран в най-масово пушените в България цигари "Виктори" е 10 милиграма. Най-масовите евтини цигари обаче - "Арда" и "Мелник", както и "Средец макс", съдържат 15 милиграма катран. "Арда" и "Мелник" са с много висока пазарна позиция заради ниските си цени. Според приетите днес поправки, през 2005 г. тези цигари трябва да олекнат поне с 1 милиграм катран. Това налага или спирането им от производство, или промяна на рецептурата, което ще ги оскъпи.

Цените на българските и на чуждите цигари ще се определят с наредба на Министерския съвет, реши още парламентът. В наредбата ще бъдат разписани и условията и контрола върху търговията с цигари.

Вносните цигари и пури, продавани на територията на България и в безмитните зони, трябва да отговарят на изискванията на закона за тютюна - тоест да е съобразено тяхното съдържание, етикиране, маркировка и външно оформление.

Според изискванията, върху опаковките на цигарите не може да има текстове или графични знаци, указващи продукта като по-малко вреден.

Депутатите въведоха и постепенно намаляване на максимално допустимото съдържание на катран и никотин, като забраниха продажбата в България на цигари с по-високи от максималните нива.

До края на тази година максимално допустимото количество катран в една цигара трябва да е 15 милиграма. От 2005 г. до 2010 г. то ще намалява с по милиграм годишно, за да стигне 10. Максимално разрешеното количество никотин през 2010 г. е 1 милиграм.

Промените в закона за тютюна влизат в сила от 1 септември т.г.

Споделяне

Още от Бизнес