Парламентът зачеркна “Бургас-Александруполис“

Парламентът зачеркна “Бургас-Александруполис“

След разгорещени спорове в пленарна зала в четвъртък, българският парламент прие на първо четене да се денонсира междуправителственото споразумение с Русия и Гърция за строежа на петролопровода “Бургас-Александруполис“. За обявяване на документа за нищожен се обявиха 115 депутати, 25 бяха "против" и един се въздържа. Предложението окончателното зачеркване на проекта с приемане на текстовете и на второ четене същия ден бе отхвърлено и така предложението за денонсирането ще бъде разгледано идната седмица, която се очаква да е последната в живота на 41-ото Народно събрание..

 

Вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков бе в пленарна зала да защити предложението на правителството за отмяна на подсипаното в Атина през 2007 г. Той отново обясни, че проектът е финансово неосъществим и бил финансово бреме не само за България, но за всички участници в него. Руската страна обаче продължава да стои зад нефтопровода и дори в началото на февруари българските действия за денонсиране на споразумението за нелегитимни.

 

Дянков пак посочи, че на общо събрание на акционерите през 2009 г. е установено, че проектът не е търговски осъществим и неприемлив за банково кредитиране, заради това, че е невъзможно получаване на гарантирано количество петрол. Този проект ще губи каквото и финансиране да се внесе отвън, заяви вицепремиерът в оставка. Той цитира и руски представител, който тогава заявил, че от дебатите се вижда, че първоначалната финансова схема за финансирането на този проект не е възможна.

 

При най-благоприятната схема петролопроводът ще струва 6.8 млрд. долара, при средния вариант - 7 млрд. долара, а при трудния - 7.9 млрд. долара, каза Дянков. Това означава, че страната ни трябва да осигури между 1.5 и 2 млрд. долара, за да финансира своето участие в проекта от 24.5 на сто, стана ясно от думите му.

 

Като сметнете тези огромни разходи и какво евентуално би получила България финансово – 30 млн. долара годишни транзитни такси, се вижда, че проектът е неосъществим и не е в интерес на България, отбеляза министърът в оставка.

 

На мнение, че проектът не е изгоден за страната е не само ГЕРБ, но и “Синята коалиция“, според които изгода от тръбата имат само Русия и Гърция, а България ще носи екологичните рискове. Йордан Цонев от ДПС обаче обвини двете партии в лицемерие и се обърна към “Синята коалиция“ с думите : “Да не дава Господ нашите стратегически партньори да ни препоръчат някой петролопровод, който да не е с руски газ”. Цонев обаче също смята, че проектът не е икономически изгоден за България, която трябвало да търси други ползи от петролопровода и друго дялово участие.

 

Георги Пирински от “Коалиция за България“ обаче ги контрира с въпрос защо след като проектът бил финансово неосъществим, гръцката страна с нота отказва да денонсира това споразумение, руската страна също отказва да денонсира споразумението.

 

Депутатът от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров коментира, че в България досега не е имало толкова антируско мнозинство и антируско правителство. По повод притесненията за околната среда от “Бургас-Александруполис“, той попита бургазлии дали знаят, че подобен нефтопровод от “Нефтохим“ до “Девня“ наскоро е аварирал. “Нещо да загина в България, да изчезна туризмът, да изчезнаха милиардите!? ”, попита Петър Димитров. “Защо се навираме в това с политически акт България да излезе от проекта? За да платим неустойките ли? Защо ни е необходим този ход? Защо Русия излиза? Защо Гърция не излиза? Те ще поискат неустойки”, заяви депутатът.

 

От ГЕРБ пък обвиниха левицата, че не иска да се съобрази с местните референдуми, които се обявиха против изграждането на петролопровода.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?