Парламентът задейства процедурата по смяна на управителя на НЗОК

Парламентът задейства процедурата по смяна на управителя на НЗОК

Парламентът ще избере нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на мястото на Камен Плочев до края на юли преди депутатите да излязат във ваканция.

С 11 гласа "за", 7 "против" и без въздържали се парламентарната здравна комисия прие в четвъртък проекторешение за предсрочно прекратяване на мандата на Плочев поради невъзможност да изпълнява задълженията си повече от три месеца. От БСП гласуваха против, а от ДПС не участваха в гласуването.

Плочев отказва да подаде сам оставка, но според Закона за здравното осигурване управителят на НЗОК може да бъде освободен предсрочно, ако не може да изпълнява задълженията си за срок повече от три месеца.

Депутатите се запознаха с писмото на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, с което той уведомява, че през последните 3 месеца е отсъствал поради заболяване и не е могъл да изпълнява служебните си задължения. В него той допълва още, че няма да е в състояние да изпълнява задълженията си минимум още 1 месец и лично той смята, че "законът трябва да бъде спазен".

Депутатът от БСП д-р Георги Йорданов се обяви за това да не се прекратява мандата на Плочев и поиска депутатите да се информират за актуалното му здравословно състояние, тъй като може да се окаже, че скоро ще се върне на работа.

“По какъв начин възнамерявате да го установите. Смятате да му направите медицински преглед ли?“, отговори му председателят на комисията д-р Даниела Дариткова.

Колегата ѝ Лъчезар Иванов се намеси, за да обясни, че познава Плочев от години и заболяването му не е настъпило сега, а е от години.

Представителят на КНСБ в Надзорния съвет на касата д-р Иван Кокалов заяви, че на касата ѝ предстои тежка работа, свързана с преразглеждане на бюджети и други важни теми, поради което институцията трябва да има титуляр. Той заяви още, че управителят на фонда не трябва да се избира от парламента, а трябва да се върне старата процедура, когато кандидатите се явяваха с концепции пред комисия, излъчена от Надзориня съвет.

Зам.-председателят на парламента д-р Нигяр Джафер (ДПС) каза, че нейната група няма да участва в гласуването, защото това заседание е опит да се легитимира поредния прецедент при освобождаването на управител на НЗОК. “Сагата с проф. Плочев е само фрагмент от безизходицата в здравеопазването“, каза тя и изрази надежда следващия дебат в комисията да е за бъдещото на здравноосигурителния модел, защото персоналните смени са без значение.

Със стартирането на процедурата по освобождаването на Плочев се запазва дългогодишната традиция шефовете на касата да не се задържат дълго на поста. Самият Плочев беше предложен и избран за управител на НЗОК от мнозинството на ГЕРБ през юли миналата година, но от февруари тази година е в болничен и институцията се управлява от подуправителя Йорданка Пенкова.

Плочев се оттегли в болничен след разразилия се скандал с дълговете към чуждите здравноосигурителни фондове, когато здравният министър Кирил Ананиев му поиска оставката заради това, че зад гърба му е поискал актуализация на бюджета на институцията и директно е пратил писмо до Народното събрание без да спази процедурите.  

Предстои решението за предсрочното прекратяване на мандата на Плочев да бъде гласувано в пленарна зала утре, а след това Надзорният съвет да прекрати договора му за управление. След това ще бъде започната и процедурата по избор на нов управител на касата, която трябва да приключи до месец. Това със сигурност трябва да стане преди депутатите да излязат във ваканция през август.

Засега управляващите нямат идеи за бъдещия кандидат, нито профил, на който да отговаря, като намирането на всеки следващ управител става все по-трудна задача предвид текучеството.

Споделяне

Още по темата

Още от България