Парламентът замени затвора за пияни шофьори с глоби

Руснаците искат втори шанс да довършат модернизацията на изтребителите МиГ-29, проявяват интерес и към модернизацията на бойните ни самолети. Това стана ясно от изявление на военния министър Николай Свинаров, цитиран от БТА.

Свинаров каза, че се е срещнал с министъра на отбраната на Русия Сергей Иванов по време на неформалната среща на натовските военни министри в Румъния. Освен варианти как руснаците да изпълнят най-после ангажимента си по възложения им от Свинаров преди две години проект за модернизация, било обсъдено и участието на руската фирма "Росвоурожение" при модернизацията на бойните хеликоптери на армията ни.

За пореден път, Николай Свинаров е обсъдил с руския си колега и проблема за ползването на руските лицензи при производството на специална техника във военните ни заводи. Казусът с лицензите не бе решен, въпреки молбите на българския президент Георги Първанов към Владимир Путин и обещанията, давани пир срещи и у нас, и в Русия. Някои от лицензите са изтекли още преди 10 години и трябва да се подновят, отбеляза Николай Свинаров. По думите му въпросът с лицензите и производството не е толкова финансов, а в това оръжието да не попадне в ръцете на терористи.

Свинаров пропусна три години от мандата на кабинета "Сакскобургготски" да осигури за ВВС изтребители, съвместими с натовските стандарти. Въпреки предупрежденията, че руснаците не са в състояние да ремонтират и произведат пилотен образец - натовски вариант на МиГ-овете, той подписа договор с руската РСК "МиГ" за ремонт на 20 самолета през 2002 г. РСК беше избрана в конкурса за модернизация на 20 изтребителя МиГ-29 в конкуренцията с израелската ELBIT Sistems Ltd., европейската "European Aeronautic, Defence and Space Company" (EADS), Israel AIRCRAFT Industries Ltd и беларуската "Барановичи".

Българското министерство на отбраната ще поиска държавни гаранции от Русия, за да възложи на самолетостроителната компания "МИГ" ремонта на 16 изтребителя МиГ-29 при новата процедура, която ще бъде открита, писа в. "Дневник" в четвъртък. Гаранциите щели да са задължително условие, за да бъде подписан контрактът. При отказ от руска страна ремонтът на машините ще бъде поет от военно-ремонтния завод "Г. Бенковски" в Пловдив и ще бъде ускорена покупката на нови западни изтребители.

Във вторник началникът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Димитър Георгиев обяви, че очаква с решение на министъра на отбраната Николай Свинаров да започне процедура за възстановяване на летателната годност на МиГ-29. Той уточни, че вече се подготвят необходимите документи.

Началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев каза, че въпросът за модернизацията на самолетите МИГ-29 е особено важен, тъй като чрез тях се гарантира въздушният ни суверенитет. Според него самолетите трябва да се приведат в състояние да бъдат оперативно съвместими с натовските стандарти.

За новия договор се заговори още през пролетта, след като военният министър Николай Свинаров прекрати сключения на 26 март 2002 г. с РСК "МИГ" контракт. Той предвиждаше за три години да бъдат ремонтирани и модернизирани по натовски стандарти 23 изтребителя. До разтрогването се стигна след системни руски закъснения по одобрените клаузи. За две години бяха ремонтирани едва седем МиГ-29, а нито един не беше модернизиран.

Цената на новата поръчка се оценява около 100 млн. лв. Те ще бъдат платени с остатъка от пари по първия договор, който беше за около 90 млн. долара. По-ниската цена се дължи на факта, че новият контракт няма да включва модернизация, а само ремонт, след който 16-те самолета да бъдат използвани до 2015 г.

Подготовката на новия договор е причината през септември Николай Свинаров да прогнозира, че най-вероятно не той, а наследникът му на поста ще подпише договора за доставка на нови изтребители. След разтрогването на предишния контракт с РСК "МИГ" военните започнаха огледи за покупка на самолети - Ф-18, Ф-16, "Грипен" и "Юрофайтер". Офицери твърдят обаче, доставката се планира едва за 2008 г.

Междувременно министерството форсира два от проектите за модернизация на армията - за осъвременяване на оборудването на наличните 36 хеликоптера и за доставка на два нови транспортни самолета. Зам.-началникът на Генералния щаб ген. Атанас Запрянов съобщи, че новият план за модернизация на армията, приоритет в който е цялостното осъвременяване на ВВС, е готов и предстои да бъде одобрен от Съвета по отбраната към военния министър, от правителството и от парламента.

Според източници от отбранителното ведомство, цитирани в "Дневник" договорът за хеликоптерите Ми-24 и Ми-17 се очаква да бъде сключен в края на тази или в началото на следващата година. Причината за бързането е, че още преди да влезе в алианса, България пое ангажимент през 2005 г. да има два модернизирани хеликоптера, които да бъдат използвани като въздушна полиция за борба с тероризма.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?