Парламентът започна седмицата с нов депутат и с напускане на опозицията

Альоша Маков Даков положи в сряда клетва като народен представител от Коалиция за България. Той бе избран за депутат с решение на ЦИК и заема мястото на Бойко Радоев, назначен за секретар на президента. 

Това е първото за месеца заседание на парламента и на него опозиционните парламентарни групи имат право да предлагат точки от дневния ред на заседанието. Първа се възползва от това право ДСБ, която предложи да бъде обсъден на първо четене внесения от нея законопроект за електронно гласуване.

От "Атака" предложиха да бъде включено проекторешение за признаване на геноцида над арменците в Османската империя (1915-1922 г.). Мая Манолова от Коалиция за България възрази срещу това предложение, защото същото проекторешение било отхвърлено от парламента на заседание през май миналата година, а според правилника на парламента не се обсъждат отново законопроекти, които са отхвърлени на първо четене. Тя поиска предложението на "Атака" да бъде отхвърлено.

След прегласуване с 95 гласа "за" и 48 "против" Народното събрание прие предложението ѝ.

Зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова заяви от парламентарната трибуна, че това е прецедент и позорен акт за управляващите. В правилника на Народното събрание е записано, че това е ден на опозицията да предлага дневен ред - удобен или неудобен за мнозинството, каза Михайлова.

Лишавате опозицията, която и да е тя, от възможността да предлага дневен ред, слагате диктат върху гласа на всичко, което не ви харесва, обърна се тя към мнозинството. В знак на възмущение отказваме да се възползваме от правото на опозицията и не желаем да участваме в този фарс на мнозинството, заяви Михайлова.

От ОДС също възразиха категорично срещу случващото се. Ако продължавате да действате по този начин, не ви трябва опозиция, обърна се Иван Сотиров към мнозинството.

След тези изявления опозицията напусна пленарната зала за днешното заседание.

Зам.-председателят на парламента Любен Корнезов поясни в кулоарите на парламента, че с отхвърлянето на проекта за решение на “Атака” не се нарушава правилникът за работа на Народното събрание. Той повтори тезата на Мая Манолова, че веднъж вече внасян същия проект за решение, няма право на повторно разглеждане в рамките на този парламент, освен ако няма съществена промяна в съдържанието му.

Корнезов каза, че е спазил и демократичните принципи, като е подложил на гласуване влизането на проекторешението като точка от дневния ред, но тя е била отхвърлена.

От своя страна лидерът на “Атака” Волен Сидеров заяви пред журналисти, че БСП е антибългарска партия, защото се вижда кого ще защитават в ЕС нейните евродепутати – Анкара. Това е така, защото тази партия не може да скърши хатъра на коалиционния си партньор ДПС, каза още той. Сидеров призова да се отиде на предсрочни избори, за да се смени антибългарската върхушка.  

Споделяне

Още от България